Het profiel van de vijftiende etappe van de Tour

Etappe 15: wordt 'een heel zware overgangsetappe' de dag van Gesink?

Voordat de renners kunnen genieten van de tweede rustdag, moeten er nog drie bergen worden beklommen in de etappe van Millau naar Carcassonne. De slotklim, de Pic de Nore van de eerste categorie, springt het meest in het oog.

De etappe van zaterdag zorgde niet voor grote verschuivingen in de top van het klassement. Kan dat vandaag wel gebeuren? NOS-analist Marijn de Vries blikt vooruit op de vijftiende rit van de Tour.

Mogen we dit een bergetappe noemen?
"Dit is geen echte bergrit, maar wel een heel zware overgangsetappe."

Is het een dag voor de aanvallers, zoals gisteren?
"Ja, maar dan voor echte klimmers. Volgens mij heeft Robert Gesink deze etappe aangekruist. Dat snap ik wel, want die laatste col is heel lastig."

"Bovendien komen ze na de top op een hoogvlakte waar veel wind staat. Dat kan ook nog bepalend worden, net als de lange afdaling erna."

Herman van der Zandt vertelt over finishplaats Carcassonne:

Met het bordspel en Suske en Wiske in de hand vertelt Herman over Carcassonne

Is het een dag waarop Tom Dumoulin de Sky-renners moet aanvallen?
"Hmm, als je kijkt naar gisteren mag je blij zijn dat hij bij Geraint Thomas en Chris Froome kon blijven. Ik ben benieuwd wat hij vandaag kan."

"Als hij een kans ziet, moet hij die grijpen. Eigenlijk moet hij elk onbewaakt ogenblik aangrijpen om tijd te pakken. Maar het is vooral belangrijk dat hij geen tijd verliest."

Omdat er nog zoveel zware etappes komen volgende week?
"Ja, vooral de rit van woensdag van maar 65 kilometer wordt heel interessant. Ze starten in een Formule 1-opstelling." (De eerste twintig renners van het klassement staan bij elkaar, de rest volgt op een afstand, red.)

"Froome en Thomas zijn ploeggenoten, net als Kruijswijk en Roglic en dan heeft Movistar waarschijnlijk zelfs drie renners in die eerste groep. Dumoulin zit helemaal alleen, want zijn knechten staan gewoon niet hoog genoeg in het klassement."

Froome, Dumoulin en Thomas komen zaterdag samen over de finish

Hoe kijk je naar de situatie van Dumoulin?
"Hij zit in een lastig parket. Froome en Thomas kunnen met z'n tweeën de aanvallen van Tom pareren. Het is vandaag gewoon zaak erbij te blijven. Hij kan zijn krachten het beste sparen voor die cruciale etappe van woensdag."

De uitzendingen van 22 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 3: live 14.10 uur NPO 1 en NOS.nl
Studio Sport: de samenvatting 19.35 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.04 uur NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl