Premier May wil flexibele EU-opstelling over Ierse grens
De Britse premier May vraagt de EU zich flexibel op te stellen in een van de grootste struikelblokken van het brexit-overleg: de kwestie van de toekomstige grens tussen de EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland. Ze deed die oproep in een toespraak in Belfast, de Noord-Ierse hoofdstad, waar ze twee dagen op bezoek is.
De twee blokken zijn het erover eens dat er geen harde grens moet komen tussen Ierland en Noord-Ierland, maar ze verschillen van mening over de manier waarop dat bereikt moet worden.
May: geen aparte positie Noord-Ierland
May herhaalde vandaag dat ze het voorstel van EU-onderhandelaar Barnier niet kan accepteren om Noord-Ierland in de Europese douane-unie te houden, zodat er geen harde grens met controleposten en douaneheffingen tussen Noord-Ierland en Ierland hoeft te ontstaan.
Geen enkele Britse premier zou daar mee kunnen instemmen, zei May, omdat dat zou betekenen dat voor Noord-Ierland Europese regels blijven gelden. Een dergelijke oplossing is een aantasting van de constitutionele integriteit van het Verenigd Koninkrijk, vindt May. Aanvaarding van het EU-voorstel zou betekenen dat de grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk op zee tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië wordt getrokken, en dat is voor de Britten onaanvaardbaar.
May wil dat het hele land onder exact dezelfde voorwaarden uit de Europese Unie stapt. In haar brexit-witboek stelde ze daarom voor het vrije verkeer van goederen in bepaalde gevallen in stand te houden, maar het vrije verkeer van personen niet. Daardoor zouden grenscontroles niet nodig zijn bij de Noord-Ierse grens. Ze vraagt de EU om een spoedig antwoord op dat voorstel.
Het standpunt van de Europese Unie is dat de Britten niet van de lusten van de Europese verdragen kunnen blijven profiteren terwijl ze de lasten ervan niet willen dragen.
Dertien weken
EU-onderhandelaar Barnier en de Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben vandaag gereserveerd gereageerd op het Britse witboek over de brexit. May's voorstel voor een vrijhandelszone voor goederen en het beëindigen van het vrije verkeer van personen en diensten houdt volgens Barnier het gevaar in dat de Europese interne markt wordt ondermijnd.
Barnier ziet wel positieve punten, maar Europa blijft vooral met veel vragen zitten, zei hij in Brussel tegen Dominic Raab, de nieuwe Britse minister voor de brexit. Barnier liet er geen twijfel over bestaan dat er pas vooruitgang kan worden geboekt in de onderhandelingen als er overeenstemming is over de toekomstige Ierse grens.
Barnier waarschuwde ook dat er nog maar dertien weken overblijven om de brexit te regelen. Begin november moet er een akkoord zijn, om de parlementen van de lidstaten de tijd te gunnen een afweging te maken over het akkoord over het vertrek van de Britten uit de Europese Unie, dat op 29 maart 2019 een feit moet zijn.