Michael P. (derde van links) op een rechtbanktekening
NOS NieuwsAangepast

Michael P. krijgt 28 jaar en tbs voor verkrachten en doden Anne Faber

Michael P. is veroordeeld tot 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber. Ook moet hij de familie, haar ouders en broer, een schadevergoeding betalen van bij elkaar bijna 140.000 euro: ruim 55.000 euro voor de vader en ruim 40.000 euro voor zowel moeder als broer.

De rechter in Utrecht noemt hem in het vonnis een gewetenloze man en spreekt van buitenproportioneel geweld. "Haar angst en pijn moeten vreselijk zijn geweest." De straf is gelijk aan de eis van het OM. De tbs die P. krijgt, is zonder maximum.

Hij is ook veroordeeld voor het mishandelen van vijf medewerkers van het Pieter Baan Centrum. De rechtbank noemt de verklaringen van P. berekenend en onoprecht.

'Verdachte moet lange tijd uit maatschappij en eerst intensief worden behandeld'

Moord acht de rechter net als het OM niet bewezen. Daarvoor zou P. met voorbedachten rade hebben moeten handelen. Volgens de rechter is niet zeker dat hij het plan had iemand te doden, maar tijdens zijn acties opereerde hij wel "planmatig", "doelbewust" en "stapsgewijs".

Als voorbeeld noemde de rechter dat hij Anne's telefoon al snel doormidden brak om te voorkomen dat ze de politie zou bellen. Ook gelooft de rechter niet dat P. haar na de verkrachting aanvankelijk ergens wilde afzetten.

P.'s bewering dat hij uit woede handelde, heeft hij niet overtuigend kunnen uitleggen. De rechter neemt het hem ook kwalijk dat hij geen volledige opening van zaken heeft gegeven, waardoor de nabestaanden geen compleet beeld hebben gekregen van wat er is gebeurd. De verklaringen die P. in het proces gaf noemt de rechter op sommige punten "onnavolgbaar".

P. bedreigde Anne Faber met een mes en dwong haar een bospad in te lopen. Daarna is ze verkracht, mishandeld, gekneveld en uiteindelijk gedood op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Hij begroef haar lichaam onder bladeren en aarde en verstopte haar spullen op verschillende plekken. De volgende dag haalde hij het lichaam op, om het uiteindelijk in Zeewolde te begraven. Tijdens de hele zoekoperatie hield P. zijn mond.

'Weerzinwekkende feiten'

De officier van justitie sprak vorige maand in het proces van "ronduit weerzinwekkende feiten" en "een horrorscenario voor elke vrouw". "De angst die ze heeft moeten gevoeld, tart elke verbeelding."

Hoewel er voor justitie wel aanwijzingen voor zijn, achtte het OM moord niet bewezen. Wel is een levenslange eis overwogen, maar dat kan niet in combinatie met tbs met dwangverpleging. Bij levenslang zou P. na 25 jaar vrij kunnen komen en dat is volgens het OM "volstrekt onverantwoord".

Ook de rechter ging daarop in en zei dat P. bij levenslang zonder adequate behandeling terug zou kunnen keren in de maatschappij. Volgens de rechter heeft P. met zijn daden angst in de maatschappij veroorzaakt, met name bij vrouwen.

De verdediging had aangestuurd op strafvermindering omdat tegen P. bij zijn arrestatie ongeoorloofd geweld zou zijn gebruikt. De rechter erkende dat zijn rechten waren geschonden, door het gebruikte geweld en dreigementen. Hij liep in een transportbusje onder meer een breuk op in zijn schouder. Maar volgens de rechter is het proces hierdoor niet geschaad en dus leidt dit feit niet tot strafvermindering.

De advocaat van de nabestaanden zegt dat de familie blij is met de respectvolle manier waarop de rechtbank zich heeft uitgesproken richting de familie:

'Familie is tevreden met de uitspraak'

De ouders van Anne Faber kwamen vorige maand in het proces ook zelf aan het woord. De vader zei toen dat geen enkele straf gerechtigheid biedt. "Het is onvoorstelbaar hoeveel angst en pijn door de verdachte is ontstaan", sprak haar moeder.

Michael P. was eerder al veroordeeld voor twee verkrachtingen. We maakten deze tijdlijn over zijn verleden en de zaak-Anne Faber:

Wie is Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl