NOS Nieuws

EU: Airbnb-gebruikers moeten weten waarvoor ze betalen

Airbnb moet zijn voorwaarden aanpassen aan de Europese regels voor consumenten. Volgens de Europese Commissie en Europese consumentenorganisaties voldoet Airbnb daar nu niet aan. Ook moet het verhuurplatform duidelijker zijn over het bedrag dat consumenten in totaal aan een verblijf kwijt zijn.

Totaalprijs

Als je nu een accommodatie zoekt via Airbnb, zie je in de zoekresultaten alleen de prijs per nacht. Pas als je doorklikt, zie je dat er bijvoorbeeld ook nog schoonmaak- en servicekosten bij komen.

De Europese Commissie wil dat zulke kosten direct zichtbaar zijn op de pagina met zoekresultaten. Als het niet mogelijk is om van tevoren de totaalprijs te berekenen, zegt de Commissie, moet Airbnb consumenten in ieder geval van tevoren duidelijk maken dat er nog kosten bij kunnen komen.

Ook het beleid voor annulering, schadeclaims en het eventueel terugstorten van geld moet duidelijker, vindt de Commissie. EU-Eurocommissaris Jourova (Justitie en Consumentenzaken): "Consumenten moeten moeiteloos kunnen begrijpen waarvoor en hoeveel ze precies betalen. En ze hebben recht op eerlijke spelregels, bijvoorbeeld als de verhuurder hun verblijf annuleert."

De Europese Commissie wil uiterlijk eind augustus van Airbnb weten hoe het bedrijf zijn voorwaarden en prijsweergave wil aanpassen. Als de aanpassingen in de ogen van de Commissie ontoereikend zijn, kunnen consumentenorganisaties besluiten handhavingsmaatregelen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl