Vreugde in Parijs: Frankrijk is wereldkampioen

Parijs ontploft van vreugde na WK-winst: 'Het leek alsof de aarde trilde'

Al lang voor het fluitsignaal is de menigte in hartje Parijs uitzinnig, maar als het verlossende signaal klinkt, lijkt de boel te ontploffen. Tienduizenden Fransen springen, hossen, steken vuurwerk af en schreeuwen zichzelf schor van vreugde.

"Er is complete gekte losgebarsten", zegt correspondent Frank Renout. "Het leek of er een kleine aardbeving was, of de aarde hier in Parijs trilde, zó blij was iedereen."

Renout stond op dat moment vlak naast burgemeester Hidalgo van de Franse hoofdstad: "De burgemeester was zó blij. Ze sprong in de lucht en rende naar de supporters om met ze mee te dansen."

Zo werd er gereageerd na de doelpunten en het laatste fluitsignaal:

Fransen en Kroaten reageren op de doelpunten

Kroaten vieren ook feest

Ondanks het verlies van Kroatië, wordt er ook in Zagreb flink gefeest, vertelt correspondent Mitra Nazar: "Dat ze de finale hebben gehaald, betekent zo veel voor de Kroaten. Het is toch een beetje alsof Kroatië wereldkampioen is geworden. Deze avond gaat de boeken in als een van de grootste sportoverwinningen van dit land, ook al zijn ze tweede geworden."

Ook in Rotterdam volgden enkele honderden Kroaten de wedstrijd. Ze zijn vol trots:

'Het is een grote prestatie voor zo'n klein land, tweede'

De Fransen moesten twintig jaar wachten op een nieuwe wereldtitel. "Dit WK heeft Frankrijk verbroederd, vooral de laatste dagen", zegt Renout. "Jong en oud, zwart en wit, alle lagen van de bevolking; iedereen stond achter het nationale voetbalteam. Dat gaf een heel goed gevoel in Frankrijk."

Huldiging

De 90.000 fans die rondom de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren de wedstrijd volgden, zetten de hele nacht hun feest voort op de propvolle Champs Élysées, waar morgen de huldiging van de Franse voetbalploeg zal plaatsvinden.

"De overwinning is een boost voor Frankrijk, een positieve impuls,' zegt Renout. "Economen voorspellen zelfs dat de Franse economie een sprongetje zal maken, omdat deze winst de Fransen meer vertrouwen geeft waardoor ze meer gaan uitgeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl