Agent tegen Pussy Riot na verstoren WK: 'Was het maar 1937'
De WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië in Moskou is kort na het begin van de tweede helft onderbroken nadat drie vrouwen en een man het veld op waren gestormd. Het bleek te gaan om een protestactie van de Russische actiegroep Pussy Riot.
Twee van de actievoerders, die allen in ouderwetse politieuniformen waren gekleed, wisten de middencirkel te bereiken. Na ongeveer een minuut slaagde de beveiliging erin alle actievoerders van het veld te krijgen. Aanvankelijk was niet duidelijk wat de veldbestormers probeerden duidelijk te maken.
De vier zijn inmiddels beschuldigd van het "schenden van toeschouwersrechten" en het illegaal dragen van politiesymbolen. Volgens het Russische persbureau Interfax kunnen ze boetes krijgen tot 11.500 roebel, omgerekend zo'n 160 euro, of een taakstraf van 160 uur.
De actiegroep eiste zelf via sociale media de verantwoordelijkheid op voor de verstoring van de WK-finale.
In het bericht dat door Pussy Riot via Twitter en Facebook is verspreid, stelt de actiegroep zes eisen, waaronder de vrijlating van alle politieke gevangenen, het toestaan van politieke oppositie en stopzetting van arrestaties bij politieke bijeenkomsten. De vier actievoerders zijn afgevoerd naar een politiebureau in de buurt van het voetbalstadion.
Beelden van twee actievoerders op het politiebureau verschenen op sociale media. "Jullie brengen Rusland in de problemen. Weten jullie wat voor straf we hiervoor kunnen krijgen?", schreeuwt de agent die hen ondervraagt. "Jammer dat het geen 1937 is", verwijst hij naar de periode van de Grote Terreur in de Sovjet-Unie onder Stalin waarin honderdduizenden mensen in werkkampen werden opgesloten of werden terechtgesteld.
De Russische feministische punkrockband Pussy Riot werd in 2012 internationaal bekend toen drie leden in een orthodoxe kerk werden opgepakt. Ze hadden er een protestlied gezongen tegen president Poetin. Daarbij riepen ze leuzen als "Heilige maagd Maria, verlos ons van Poetin".
De drie vrouwen, Jekaterina Samoetsevitsj, Maria Aljochina en Nadezjda Tolokonnikova, werden veroordeeld voor het schenden van de openbare orde. Ze moesten twee jaar naar een strafkolonie. Pussy Riot kreeg veel steun van buitenlandse artiesten.
In 2014 werd de protestgroep opnieuw gearresteerd toen de vrouwen tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji actie wilden voeren. Ze werden toen door de politie met zwepen bewerkt en er werd pepperspray tegen hen ingezet. Later gaven ze een persconferentie, waarin ze protesteerden tegen de manier waarop de politie omgaat met demonstranten.