Dame van middelbare leeftijd krijgt begeleiding bij het vinden van een baan

Ouderen in tienduizenden vacatures gediscrimineerd

Ouderen die op zoek zijn naar een baan, worden vaak al in de vacaturetekst gediscrimineerd. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens op basis van onderzoek samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het college nam 1,8 miljoen vacatures onder de loep. In 40.000 tot 60.000 gevallen werden ouderen gediscrimineerd. Soms direct: 'je bent maximaal 35 jaar', en meestal indirect: dan is de organisatie bijvoorbeeld op zoek naar een 'starter', 'schoolverlater' of 'jonge hond'.

En dat mag niet, volgens de wet. Onderscheid naar leeftijd op het gebied van werk is verboden, zowel direct als indirect.

"Het is een heel hardnekkig probleem", stelt Nicola Jägers, hoogleraar mensenrechten aan de Universiteit van Tilburg en lid van het college. "Dit is slechts het topje van de ijsberg." Ze benadrukt dat vacatureteksten alleen nog maar het zichtbare deel van de werving en selectieprocedures zijn. "We weten uit ervaring bij het college dat de obstakels die ouderen later in dat proces tegenkomen nog vele malen groter zijn."

Niet gemeld

De discriminatie weerhoudt veel ouderen ervan om te solliciteren, zegt Jagers. "Ze laten zich echt afschrikken en solliciteren niet als er een verwijzing naar leeftijd in de vacature staat. En dat is echt een groot maatschappelijk probleem". Meer dan 60 procent van de langdurig werklozen is 45 jaar of ouder.

Wie zich gediscrimineerd voelt, kan om advies vragen bij het college of naar de rechter stappen. Toch wordt het probleem niet altijd aangepakt, omdat mensen het niet altijd als discriminatie ervaren en melden volgens Jagers.

Op dit moment is het college zelf in gesprek met twaalf bedrijven, die samen verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de gevonden vacatureteksten waarin op leeftijd gediscrimineerd wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl