De Primark op het damrak in Amsterdam
NOS Nieuws

FNV wil strengere regels voor lage-inkomensvoordeel

Hoe creëer je werkgelegenheid voor mensen met lage inkomens? Nu gebeurt dat met een subsidie voor werkgevers die mensen in dienst nemen die tussen 100 en 125 procent van het minimumloon verdienen.

Maar volgens de FNV kent deze regeling, het lage-inkomensvoordeel (LIV), een ongewenst bij-effect. Bedrijven zouden lonen met opzet laag houden, om van de regeling te kunnen (blijven) profiteren. Een perverse prikkel, vindt de bond, nota bene met belastinggeld gefinancierd. Het kabinet trekt er 500 miljoen euro per jaar voor uit. De subsidie bedraagt tot 2000 euro per werknemer per jaar.

Het CPB rekende in 2016 uit dat de LIV-regeling 7000 banen zou opleveren. Of dat ook is gebeurd, is nog niet bekend. In 2020 wordt de regeling geëvalueerd.

Megawinsten

FNV noemt de LIV-regeling ook wel de 'Primark-premie'. Volgens de bond profiteren onder andere Primark, Zara en H&M op grote schaal van de LIV-regeling. "Dat zijn bedrijven die honderden miljoenen winst maken, maar hun werknemers fulltime laten werken voor 1600 euro per maand. Bruto. En daar krijgen ze dan ook nog bakken subsidiegeld bovenop," zegt Linda Vermeulen van de FNV.

Volgens Detailhandel Nederland is de subsidie voor retailbedrijven essentieel om mensen in dienst te kunnen nemen, omdat de branche last heeft van concurrentie met webshops. Als deze subsidie gekort zou worden zou dat volgens de belangenorganisatie tienduizenden banen kosten.

Het CNV vindt het vooral belangrijk dat het duidelijk wordt of de regeling daadwerkelijk voor meer banen zorgt. "Wij zijn niet per se tegen een subsidie voor bedrijven die winst maken, maar het moet wel echt zorgen voor meer baankansen en doorgroeimogelijkheden voor deze groepen. Anders is het het geld niet waard", aldus een woordvoerder. Daarom roept het CNV op om de evaluatie zo snel mogelijk te doen, en niet pas over twee jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl