PvdA-fractie wil vertrek Maastrichtse vmbo-bestuurder Postema
De PvdA in de Tweede Kamer wil af van André Postema, voorzitter van het college van bestuur van de Limburgse vmbo-scholen. In een per ongeluk gepubliceerd socialmedia-bericht schrijft PvdA-Kamerlid Ploumen aan partijleider Asscher dat Postema, een partijgenoot, de eer aan zichzelf moet houden. Ze reageert op de felle kritiek van coalitie- en oppositiepartijen op het aanblijven van de bestuurder.
In een reactie zegt Ploumen, tevens vice-fractievoorzitter, dat ze de mening van de fractie heeft verwoord en dat ze het vervelend vindt dat het onbedoeld naar buiten is gekomen. Ze heeft Postema onmiddellijk gebeld en gezegd dat het op zo'n manier niet bekend had mogen worden. Hij had het bericht toen nog niet gelezen. "Het is aan hem om te kijken wat hij verder doet".
Postema moet van de fractie opstappen als bestuursvoorzitter; er wordt geen uitspraak gedaan over zijn functie als voorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer. Tot nu toe heeft Asscher in het openbaar nog niet op de kwestie gereageerd.
Plaat voor zijn hoofd
Postema wordt volstrekt ongeloofwaardig en incompetent genoemd. VVD-Kamerlid Heerema vraagt zich af of de Limburgse bestuurder geen "plaat voor zijn hoofd" heeft. "Hoeveel bonter moet een bestuurder het maken?", vraagt CDA-Kamerlid Rog aan minister Van Engelshoven.
VVD, CDA, D66, PVV en SP snappen niet dat Postema nog niet is opgestapt als voorzitter van de Limburgse onderwijskoepel. Hij wil aanblijven tot het onderzoek naar het examendrama is afgerond.
Kamerleden zijn zeer kritisch over zijn optreden nadat bekend werd dat de examens van 354 Maastrichtse vmbo-leerlingen niet bleken te voldoen aan de eisen. Postema zou de zaak eerst in de media hebben gebagatelliseerd en gesproken hebben van administratieve fouten van de docenten.
'Vorstelijk betaald'
Irritatie is er ook over het hoge salaris van Postema, bijna 180.000 euro, voor een volledige aanstelling. Het is één euro minder dan de zogenoemde balkenendenorm, het wettelijke plafond voor bestuurders. "Hij heeft vorstelijk betaald gekregen", zegt Kamerlid Van Meenen van D66.
De Kamerleden hebben het idee dat de bestuurder zich bovendien door zijn "tijdrovende nevenfuncties" niet volledig heeft ingezet voor het goed leiden van de scholen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. Behalve het fractievoorzitterschap van de PvdA in de senaat heeft Postema nog andere bijbanen.
Onhoudbaar
PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul wilde zich eerst in het debat niet kritisch uitlaten over haar partijgenoot, omdat ze eerst een onderzoek over het debacle wil afwachten. Na de tweet van Ploumen zei ze dat de fractie inmiddels tot de conclusie was gekomen dat zijn positie onhoudbaar is.
Minister Van Engelshoven begrijpt de irritatie over Postema, maar kan hem op dit moment niet wegsturen. Er moet namelijk eerst een onderzoek naar het bestuurlijk handelen worden afgerond en vervolgens heeft de bestuurder nog vier weken om hierop te reageren. Ze vindt dat een bestuurder zichzelf iedere dag in de spiegel moet kunnen kijken. "Ik geloof dat ik een andere weging had gemaakt", voegde de minister eraan toe.
De gemeente Maastricht zegt bij monde van D66-onderwijswethouder Bert Jongen pal achter Postema te staan. "Een kapitein moet op zijn schip blijven als er schipbreuk wordt geleden", zegt Jongen. De wethouder noemt de situatie "onvergeeflijk", maar zou het "onbegrijpelijk" hebben gevonden als Postema was opgestapt.