HAN
NOS NieuwsAangepast

Rechter: hogeschool aansprakelijk voor studievertraging

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is verantwoordelijk voor de studievertraging van een oud-student. Dat heeft de rechtbank bepaald in een tussenvonnis.

De student medische hulpverlening kon in 2016 geen stageplek vinden en liep daardoor vertraging op. Volgens de rechter heeft de school, voordat de opleiding werd aangeboden, onvoldoende rekening gehouden met de kans dat er niet genoeg stageplekken zouden zijn. De school waarschuwde de student niet voor dat risico en voldeed daardoor niet aan zijn zorgplicht, zegt de rechter.

De uitspraak kan van belang zijn voor andere studenten van de HAN. Volgens het Landelijk Studenten Rechtsbureau zitten er nog 51 andere studenten in dezelfde situatie.

"Dit is voor hen goed nieuws", zegt woordvoerder Brechje Keuken. "De hoop is dat de studenten nu allemaal zo snel mogelijk kunnen afstuderen, want dat is natuurlijk wel de voornaamste reden waarom wij deze zaak hebben aangespannen." Een soortgelijke zaak loopt in hoger beroep tegen de Hogeschool Utrecht.

De schadeclaim van een andere student is afgewezen. Een derde student, wiens situatie ook werd behandeld tijdens deze zaak, moet nog bewijsmateriaal aanleveren.

Schadebedrag

Hoe hoog het schadebedrag is dat de student krijgt, bepaalt de rechter in een later stadium. De HAN vindt dat de Staat moet opdraaien voor de schade, maar volgens de rechter heeft de school die vordering onvoldoende toegelicht. Deze wordt daarom afgewezen.

De opleiding medische hulpverlening leidt studenten op tot ambulance-, anesthesie- en spoedeisendehulpmedewerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl