Meer mensen met zwaarste vorm van overgewicht
Steeds meer mensen in Nederland hebben obesitas. Vergeleken met de jaren tachtig hebben ruim 2,5 keer zo veel mensen van 20 jaar of ouder deze vorm van ernstig overgewicht, blijkt uit cijfers van het CBS en het RIVM.
Ook het aantal mensen met morbide obesitas, de zwaarste vorm, was nog nooit zo hoog. Van de Nederlanders ouder dan 20 jaar heeft een op de honderd morbide obesitas, dat komt neer op meer dan 100.000 mensen.
In vergelijking met 2016 is het percentage mensen met lichtere vormen van obesitas wel iets gedaald. Meer vrouwen dan mannen hebben obesitas. Gekeken naar leeftijdsgroepen hebben 65- tot 75-jarigen er het vaakst last van. In de categorie 20-30 jaar is het probleem het kleinst.
Los van de Nederlanders die obees zijn, heeft 36 procent matig overgewicht. Daarmee kampt de helft van de mensen in het land met overgewicht. Dat was begin jaren 80 nog 33 procent.
In vergelijking met andere Europese landen doet Nederland het nog goed. Alleen in Italië en Roemenië is het aandeel mensen met obesitas nog lager. Op Malta is het probleem het grootst. Daar is ruim een kwart van de bevolking obees.
Chronische ziekte
De oorzaak van de toename van het aantal mensen met obesitas is niet duidelijk, zegt chirurg Eric Hazebroek in het NOS Radio 1 Journaal. "Obesitas wordt tegenwoordig gezien als een chronische ziekte waar meerdere factoren aan kunnen bijdragen. Een ongezonde leefstijl kan zeker een oorzaak zijn, maar ook erfelijke aanleg speelt een rol."
Toch kan er meer gedaan worden om de ziekte te voorkomen, zegt de chirurg. "In supermarkten moeten mensen beter geïnformeerd worden over de hoeveelheid suiker die in producten zit. Ook op scholen en in sportkantines moet daar meer aandacht aan worden besteed."