Droogte in Nederland: rook- en stookverboden en minder sproeien
De aanhoudende droogte leidt tot steeds meer maatregelen om natuurbranden en watertekorten te voorkomen. Zo geldt onder meer in Twente en delen van Noord-Nederland een stookverbod en mogen boeren op plekken in Gelderland, Utrecht en Brabant geen water halen uit sloten, beken en kanalen. Boeren in de fruitteelt, akkerbouw en de groenteteelt krijgen mogelijk te maken met een kleinere oogst.
Volgens belangenorganisatie voor de landbouw LTO is de situatie bij boeren die wel mogen beregenen goed onder controle. "Maar daar waar dat niet kan, lopen de fysieke opbrengsten van gewassen naar verwachting terug." De financiële schade van de droogte voor boeren is nog moeilijk in te schatten, meldt 1Limburg.
Op enkele plekken waar een sproeiverbod geldt, wordt dat door boeren genegeerd. Het Brabantse waterschap De Dommel gaat de komende periode daarom extra controleren. In juni kregen boeren boetes omdat ze zich niet aan de regels hielden.
Minister Van Nieuwenhuizen (Waterstaat) steunde vanmiddag een oproep om zuinig aan te doen met water. "Ga niet de auto wassen in de piekuren op warme momenten", zei ze in de Tweede Kamer. De minister zei ook dat er nog geen grote problemen zijn door de droogte.
Kampvuur
Vanwege de droogte wordt ook open vuur op steeds meer plekken verboden. In onder meer Twente en het noorden zijn stookverboden van kracht. Dat geldt sinds vanmiddag ook bij onze zuiderburen, in de Belgische provincie Limburg.
Vanwege brandgevaar geldt in de Texelse bos-, duin- en heidegebieden sinds vandaag een rookverbod. Er mag in deze gebieden, en op afstand van dertig meter rondom deze plekken, niet worden gerookt, meldt NH Nieuws. Ook op de andere Waddeneilanden mag dat niet meer.
Ook in de regio Utrecht zijn maatregelen genomen. Morgen wordt er een tijdelijke dam geplaatst in Woerdense Verlaat, meldt RTV Utrecht. Zout water moet worden tegengehouden dat anders richting de Vinkeveense Plassen, natuurgebied Demmerik en landbouwgrond in de regio stroomt. Door de droogte komt brak grondwater, tussen zoet en zout in, richting De Ronde Venen en dat is slecht voor de natuur. Door de dam worden vissen, planten en landbouwgrond beschermd.
Brandjes
Vermoedelijk door de droogte zijn er al de hele dag veel brandjes in het land. In Hilversum was een heidebrand vlak achter een crematorium. Het zou gaan om een gebied van 320 vierkante meter. In Weert was vanmiddag een bosbrand. Er stond volgens 1Limburg zo'n duizend vierkante meter in brand. De rook was vanaf de snelweg te zien.
Ook zijn er op allerlei plekken bermbrandjes. Dat was bijvoorbeeld het geval naast de A50 in de gemeente Wijchen. Het vuur werd door vrachtwagenchauffeurs geblust. "Hulde", twitterde een weginspecteur van Rijkswaterstaat. De brand werd geblust met water uit de cementwagen.
Ook op andere plekken, zoals in Houten en Utrecht werden bermbrandjes geblust. Ook in Brabant was het raak.