NOS Nieuws

Droogte veroorzaakt scheurtjes en daarom worden de dijken natgespoten

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

Door de aanhoudende droogte zijn in de veendijken bij Wilnis scheurtjes ontstaan. Om erger te voorkomen, worden de dijken natgespoten.

"Nu zijn het kleine scheuren, maar die worden razendsnel groter. En dan gaat de dijk afbrokkelen", zegt dijkgraaf Bernard de Jong terwijl hij de scheuren laat zien. "We inspecteren voortdurend. Aangezien het nog dagenlang droog zal blijven, betekent dat alle hens aan dek bij de Waterschappen."

Waterschap de Stichtse Rijnlanden houdt zo'n 50 kilometer nat. Met volle kracht spuiten de boten water op de dijken, zodat die door en door nat worden. De dijk is gevormd nadat het veen in het terrein was afgegraven.

Vroeger hadden we hier nooit last van. En het wordt alleen maar erger.

Bernard de Jong

De schippers die het spuitwerk doen, hebben veel bekijks van voorbijkomende fietsers. Het nathouden gebeurt pas een paar jaar. "Dit is echt een merkbaar gevolg van de klimaatverandering", zegt de dijkgraaf. "Dit probleem is er pas een jaar of vijf, vroeger hadden we hier nooit last van. En het wordt alleen maar erger."

Als het nóg langer droog blijft, doet de dijkgraaf een beroep op de vrijwilligers die klaarstaan voor noodgevallen. "Maar om de dijk nauwkeurig na te zoeken op risico's, heb je nooit mensen genoeg. Dat kost veel te veel mankracht", zegt De Jong. "Daarom zoeken we het meer in preventie en houden we de dijken nat."

Sproeiverbod boeren

Tientallen kilometers ten oosten van de Stichtse Rijnlanden is het tegenovergestelde nodig. Op de Veluwe en in de Utrechtse en Gelderse Vallei mogen ze de komende tien weken juist niet sproeien met water uit sloten, beken en kanalen.

De waterafvoer in de verschillende watergangen verslechtert door de aanhoudende droogte. Als er dan nog meer water uit beken en sloten verdwijnt, kan er volgens het waterschap Vallei en Veluwe onherstelbare schade aan de natuur ontstaan. Vorige week werd ook al een sproeiverbod ingesteld voor boeren in een deel van Noord-Brabant.

Rijkswaterstaat houdt in de gaten hoe het ervoor staat met de droogte in Nederland. Waterveiligheidsdeskundige Harold van Waveren vertelt erover vanuit de Waterkamer:

Rijkswaterstaat: aanhoudende droogte geeft problemen, geen risico voor drinkwater

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl