Roger Federer in het shirt van zijn nieuwe sponsor
NOS SportAangepast

Nieuw record en zege voor titelhouder Federer op Wimbledon

Titelverdediger Roger Federer is op overtuigende wijze aan Wimbledon begonnen. De Zwitser, voor het twintigste jaar op rij van de partij in Londen en daarmee weer een record rijker, degradeerde Dusan Lajovic in de eerste ronde tot een figurant: 6-1, 6-3. 6-4.

Vorig jaar kruisten de twee de degens ook al op het Engelse gras. Toen won de Serviër in de tweede ronde evenmin een set, maar hij snoepte Federer wel elf games af en hij brak de Zwitser zelfs eenmaal. Ditmaal kreeg Lajovic, de nummer 58 van de wereld, daar geen enkele kans toe.

Federer (in nieuwe sportkleding) heeft makkelijk middag op Wimbledon

Federer, die acht dagen terug de eerste plaats op de wereldranglijst aan Rafael Nadal moest afstaan toen hij de finale in Halle verloor van Borna Coric, stond op eigen service maar tien punten af.

Federer deed niet alleen van zich spreken door zijn spel, maar ook zijn outfit viel op. Wat al in de lucht hing, bleek nu definitief: hij is van kledingsponsor veranderd. De Zwitser stond sinds het begin van zijn tennisloopbaan onder contract van Nike, maar kwam nu de baan op in kleding van het Japanse merk Uniqlo, dat in het verleden ook Novak Djokovic van shirt en broek voorzag.

Naar verluidt heeft de 36-jarige Federer een langdurig contract ondertekend en blijft hij ook na zijn loopbaan als ambassadeur betrokken bij Uniqlo. Hij droeg overigens wel schoenen van Nike.

Ook Marin Cilic plaatste zich zonder problemen voor de tweede ronde. De als derde geplaatste Kroaat rekende in iets meer dan anderhalf uur af met de Japanner Yoshihito Nishioka: 6-1, 6-4, 6-4.

Cilic was in 2017 verliezend finalist op Wimbledon en speelde in januari op de Australian Open eveneens om de hoofdprijs. Beide keren boog hij voor Roger Federer. De Kroaat, in 2014 winnaar van de US Open, lijkt opnieuw de juiste grasvorm te pakken te hebben. In juni won hij nog het grastoernooi van Queen's.

Federer-doder sneuvelt

Voor Borna Coric viel opmerkelijk genoeg al het doek in de eerste ronde. De als zestiende geplaatste Kroaat had zich onlangs nog in de kijker gespeeld door in de finale van het grastoernooi in Halle niemand minder dan Federer te kloppen. Op Wimbledon had hij echter na een verloren tiebreak, waarin hij een setpoint miste, niets meer in te brengen tegen de Rus Daniil Medvedev: 6-7 (6), 2-6, 2-6.

Ook de vroege aftocht van Grigor Dimitrov was niet voorzien. De als zesde ingeschaalde Bulgaar ging kopje onder tegen Stan Wawrinka, die door velen al was afgeschreven. De 33-jarige Zwitser liet echter zien dat z'n loopbaan nog niet over is: hij klopte Dimitrov ondanks een verloren eerste set: 2-6, 7-6 (3), 7-6 (5), 6-4.

Vreugde bij Stan Wawrinka na zijn zege op Grigor Dimitrov

Wawrinka werd in augustus vorig jaar aan zijn knie geopereerd en boekte sinds zijn rentree in januari niet meer dan vijf zeges in veertien partijen. Dimitrov moet hebben gedacht een makkie te krijgen, zeker na de gewonnen eerste set en de 5-2 voorsprong in de tweede.

De wispelturige Bulgaar vergiste zich echter volledig in de veerkracht van zijn opponent, die op de wereldranglijst naar de 224ste plaats is afgezakt. Voor Wawrinka, in januari 2014 nog de nummer drie van de wereld, was het zijn eerste zege op gras tegen een speler uit de mondiale toptien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl