Het is droog: pas op voor brand, niet sproeien, niet in bad
Al bijna een maand lang is het vrijwel overal kurkdroog en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Daarom roepen de brandweer, waterschappen en waterleidingbedrijven iedereen op om zuinig te zijn met water en alert te zijn op natuurbranden.
Vandaag was het al raak in het Brabantse natuurgebied de Rucphense Heide, waar een brand een natuurgebied van ongeveer een hectare verwoestte. Gisteren was de snelweg A27 bij Breda enige tijd afgesloten vanwege een brand in de middenberm.
En het risico van meer natuurbranden is groot. In delen van Zeeland, Brabant, Gelderland, Overijssel en Noord-Holland geldt de hoogste alarmfase voor de brandweer. Een overzicht van de risico's per regio is te zien op de site natuurbrandrisico.nl.
Alert tijdens wandeling
Politie en boswachters surveilleren extra in natuurgebieden en de brandweer vraagt ook aan bezoekers van bos en hei om extra alert te zijn op vuur.
In een park in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn vlogen vandaag in korte tijd drie hooibalen in brand. Volgens de politie vatten die mogelijk spontaan vlam vanwege de warmte.
Niet sproeien
Vanwege de droogte roept het waterleidingbedrijf PWN Noord-Hollanders dringend op om hun tuin niet met kraanwater te sproeien. Volgens het bedrijf is het waterverbruik nu 40 procent hoger dan normaal. Klanten krijgen in een mail ook het verzoek om niet in bad te gaan.
Andere drinkwaterbedrijven doen vergelijkbare oproepen. Zo vraagt Vitens de klanten om vooral drinkwater te besparen tijdens de piekuren, tussen 6.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur. Volgens het bedrijf is het huidige verbruik van meer dan een miljard liter per dag een record.
Richting extreme droogte 1976
Volgens de Unie van Waterschappen wordt de droogte veroorzaakt door een combinatie van weinig regen en veel verdamping door de warmte. De waterschappen denken dat het deze zomer de kant op gaat van het recordjaar 1976, toen er een neerslagtekort was van 360 millimeter.
Via de Rijn en de Maas stroomt nog wel genoeg water het land in, zegt de Unie van Waterschappen. Dat wordt zoveel mogelijk opgevangen. Die voorraden met zoet water kunnen goed van pas komen als het water straks in gebieden te zout zou worden.
In meerdere regio's zijn beregeningsverboden voor boeren opgelegd. En de waterschappen willen, net als de waterleidingbedrijven, dat tuinen zo min mogelijk met drinkwater worden besproeid. Volgens de unie zou het flink helpen als meer mensen een regenton in hun tuin zouden zetten.
Droogste plek in Zeeland
Op de site droogtemonitor.nl staan plattegronden van Nederland waarop te zien is hoe de droogte over het land is verspreid. Een van droogste plekken is Westkapelle. "Wij kwamen net terug van vakantie en het hele gras is geel", zegt een inwoonster van het Zeeuwse dorp tegen Omroep Zeeland.
Een andere inwoonster heeft het sproeien inmiddels bijna opgegeven. "Het moet niet langer zo doorgaan want anders doe ik het niet meer. Dan mogen ze van mij doodgaan, ik kan 't ook niet helpen."