Mark van Bommel viert het kampioenschap met PSV onder 19
NOS VoetbalAangepast

Tussen alle nieuwe gezichten bij PSV zien we Van Bommel nog niet

Voor de vaste volgers zal het vanmiddag wennen worden. Een eerste training van PSV zónder Phillip Cocu. De man die de club in vijf jaar drie titels bezorgde, bereidt zich voor op een avontuur bij Fenerbahçe.

Zijn opvolger Mark van Bommel zit ten tijde van de training nog in het vliegtuig vanuit Rusland. Dinsdag werd de assistent-bondscoach van Australië daar uitgeschakeld op het WK. Donderdag staat hij voor het eerst voor de groep in Eindhoven.

Ook geen Van Marwijk

Het personeelsbestand bij de landskampioen is de laatste weken aardig opgeschoond. Al voor het vertrek van Cocu trok technisch directeur Marcel Brands de deur achter zich dicht. Hij is nu beleidsbepaler bij Everton. John de Jong, hiervoor hoofdscout, is voorlopig zijn vervanger.

Dinsdag meldde PSV de komst van Reinier Robbemond als extra assistent, waarmee de technische staf voor het eerste elftal rond is. Mogelijk dat Bert van Marwijk zich nog meldt in Eindhoven als adviseur van zijn schoonzoon, al houdt hij voorlopig de kaken stijf op elkaar.

Dat Van Bommel ooit hoofdtrainer van PSV zou worden, wisten we al. Het 41-jarige clubicoon werd de laatste twee jaar klaargestoomd bij PSV onder 19. Over de timing bestaan wel twijfels. Zo noemde zijn oud-ploeggenoot Ronald Waterreus de aanstelling "wat te vroeg".

Vragen over de selectie

Hoe de selectie eruit zal zien als PSV op 4 augustus het seizoen begint met de strijd om de Johan Cruijff Schaal, is logischerwijs nog een vraagteken.

Van Bommel zal snel duidelijkheid willen; nog geen drie weken later staat de voorronde van de Champions League op het programma. De verwachting is in elk geval dat de sterkhouders van de laatste jaren nu écht zullen vertrekken.

Keeper Jeroen Zoet en Santiago Arias hebben meermalen aangegeven toe te zijn aan een volgende stap. Luuk de Jong had de verhuisdozen al tot twee keer toe ingepakt (voor Bordeaux en Club América), maar ook weer uitgepakt. Volgens Mexicaanse media heeft de spits een nieuwe aanbieding van América deze maand afgeslagen.

Wie voor PSV waarschijnlijk echt niet te behouden valt, is Hirving Lozano. De aanvaller maakte indruk in zijn eerste seizoen en is nu één van de smaakmakers van Mexico op het WK. Zijn vader vertelde Mexicaanse journalisten vorige week dat zijn zoon veel belangstelling geniet. Onder meer FC Barcelona heeft naar hem geïnformeerd.

Santiago Arias en Hirving Lozano zullen PSV waarschijnlijk verlaten

En dan is daar nog Marco van Ginkel. Of hij blijft, is elke zomer weer een verrassing. PSV hoopt hem voor de vierde keer te huren van Chelsea. Sommige Turkse kranten denken dat de middenvelder Cocu zal volgen naar Fenerbahçe.

Vervangers

PSV heeft deels al ingespeeld op een vertrek van een aantal spelers. Linksback José Angelino is de opvolger van Joshua Brenet, terwijl Denzel Dumfries op rechts de plek van Arias moet overnemen. En Eloy Room staat al een tijdje te trappelen om Zoet te vervangen onder de lat.

Maximiliano Romero is de beoogde eerste spits bij PSV. De 19-jarige Argentijn kwam in de winterstop, maar raakte kort daarna geblesseerd. Hij wordt deze periode klaargestoomd voor een debuut in het nieuwe seizoen.

Voor de positie van centrale verdediger (of eventueel op links) nam de landskampioen Nick Viergever transfervrij over van Ajax. De 28-jarige linkspoot zal de concurrentie moeten aangaan met Daniel Schwaab en Nicolas Isimat-Mirin.

Wensenlijst Van Bommel

Van Bommel zelf zal tussen de bedrijven door op het WK ongetwijfeld ook nog een wensenlijstje hebben gemaakt. Donderdag kan hij die bij zijn eerste werkdag direct afgeven op kantoor.

Gerbrands: dit scenario lag al klaar bij PSV

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl