Slavenregister
NOS Nieuws

Surinaamse slavenregisters nu voor iedereen toegankelijk

Voor wie op zoek is naar meer informatie over zijn of haar Surinaamse voorouders, onderzoek doet naar het Surinaamse slavernijverleden of lessen voorbereidt over slavernij wordt de zoektocht vanaf vandaag wat makkelijker. De Surinaamse slavenregisters zijn vanaf vandaag namelijk online beschikbaar.

De slavenregisters bestaan uit 43 dikke boeken met in totaal bijna 30.000 pagina's. Ze zijn ingedeeld op naam van de eigenaar of plantage. Van de tot slaaf gemaakten is de naam geregistreerd, net als de geboortedatum, het geslacht, de naam van de moeder (de vader werd niet geregistreerd). Ook informatie over de verkoop, besmettelijke ziektes, vrijlating en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in de slavernij is te vinden in het register. Er staan ongeveer 80.000 mensen geregistreerd die van 1830 tot en met 1863 in Suriname in slavernij leefden.

"De slavenregisters zijn uniek. Het is de enige bron met gedetailleerde informatie die de mogelijkheid geeft om alle mensen in slavernij over 35 jaar te volgen," zegt initiatiefnemer Coen van Galen.

1500 vrijwilligers

Coen van Galen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zijn de initiatiefnemers van het project 'Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar'. Samen hebben zij 1500 vrijwilligers geworven die hebben meegewerkt aan het digitaliseren van de registers. De vrijwilligers hebben binnen vier maanden de informatie van alle scans in een database gezet. Met een crowdfundingsactie en donateurs hebben de initiatiefnemers geld ingezameld voor het project.

"De slavenregisters in het Nationaal Archief Suriname waren niet makkelijk toegankelijk. Er was bijvoorbeeld geen index, dus je kon niet makkelijk zoeken," zegt Hassankhan. Dat is nu wel zo. "Het is nu makkelijk toegankelijk voor iedereen wereldwijd."

Dat de registers nu digitaal toegankelijk zijn is belangrijk voor zowel het publiek als voor de wetenschap. "Mensen hebben de behoefte om te weten waar zij vandaan komen en meer te weten te komen over hun voorouders," vertelt Hassankhan. "Dat is belangrijk voor je identiteit als individu en als groep." Voor de wetenschap is deze bron ook belangrijk. Volgens Van Galen geeft het wetenschappers de mogelijkheid om te snappen wat slavernij is en betekende voor mensen. "Slavernij ligt genuanceerder dan wij voorheen altijd dachten."

1 juli

De slavenregisters zijn vanaf vandaag online en toegankelijk voor iedereen via de website van het Nationaal Archief in Den Haag en het Nationaal Archief Suriname. De symbolische lanceerdatum van de slavenregisters is 1 juli tijdens Keti Koti. Klik hier om het register te raadplegen.

Op 1 juli herdenken en vieren Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen jaarlijks de afschaffing van de slavernij tijdens het Keti Koti Festival. Keti Koti is Surinaams voor 'verbroken ketenen'.

De afschaffing van de slavernij was op 1 juli 1863. Dat is dit jaar 155 jaar geleden.

Bekijk hieronder de special die de NOS vorig jaar maakte over het Nederlandse slavernijverleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl