Hakim Ziyech en Amine Harit zondag op de training in Kaliningrad
NOS VoetbalAangepast

De eer en meer op het spel voor uitgeschakeld Marokko

Marokko werd vijf dagen geleden het eerste land dat werd uitgeschakeld op het wereldkampioenschap. Na de 1-0 nederlaag tegen Portugal waren de achtste finales definitief uit zicht geraakt. Wat valt er vanavond (aftrap 20.00 uur) tegen Spanje nog te winnen voor de Leeuwen van de Atlas? "De eer", zegt bondscoach Hervé Renard.

Het valt Renard zwaar dat Marokko na het derde groepsduel zijn koffers alweer moet pakken. De woede over het in zijn ogen onrechtvaardige verlies tegen Portugal zit nog diep bij de bondscoach. Aan de winnende goal van Cristiano Ronaldo ging volgens Renard een overtreding van Pepe vooraf.

Hands

"Waarom werd dat niet gezien?" vraagt Renard zich af. "Het is heel oneerlijk. En Pepe maakte ook nog hands, net als gebeurde bij Denemarken-Australië (hands van Yussuf Poulsen, red.). Waarom bij de ene wedstrijd wel een strafschop geven en bij de andere niet?"

"Het is onrechtvaardig dat we al uit het toernooi zijn voor de derde wedstrijd", gaat de Fransman verder. "Maar we moeten de werkelijkheid accepteren en onze eer redden. Dat is het enige wat ons rest. We moeten onszelf dwingen om ergens voor te vechten."

Geen afmaker

Renard verwijt de arbitrage de nederlaag tegen Portugal, maar kan ook naar het gebrek aan productiviteit van zijn ploeg kijken. Het elftal speelde bij vlagen goed, maar maakte in Rusland nog geen doelpunt. De ploeg mist een goede afmaker.

In de eerste wedstrijd tegen Iran (1-0 verlies) gaf Renard het vertrouwen aan Ayoub El Kaabi en tegen Portugal mocht Khalid Boutaïb centraal voorin starten. Beiden slaagden er niet in het net te vinden.

De selectie van Marokko op het trainingsveld, links Sofyan Amrabat

"We zijn samen niet efficiënt geweest, als team", zegt Renard. "Daarvoor wijs ik niet naar één speler. Maar het klopt dat het veel makkelijker is om met een speler te spelen die aan één kans genoeg heeft om te scoren."

Een doelpunt zou bijdragen aan het redden van de eer voor Marokko. Sinds 2002, toen China en Saudi-Arabië het overkwam, is het niet meer voorgekomen dat een team al zijn drie WK-wedstrijden verloor zonder te scoren.

Acht landen klaar

Inmiddels zijn er nog maar 24 kandidaten voor de wereldtitel over. Naast Marokko zijn na twee wedstrijden ook Saudi-Arabië, Egypte, Peru, Costa Rica, Panama, Tunesië en Polen al uitgeschakeld.

Hakim Ziyech in Rusland

Salaheddine Bassir was op 23 juni 1998 de laatste Marokkaanse doelpuntenmaker op een WK, tegen Schotland (3-0). Maar wie moet dat doelpunt nu gaan maken voor de Noord-Afrikanen? Als de spitsen het niet doen, zou spelmaker Hakim Ziyech maar wat graag in Bassirs voetsporen treden.

Laatste kans Ziyech

Ook Ziyech miste al wat kansen. De grootste was de eerste in de openingsfase tegen Iran. Hij maaide volledig over de bal heen. Met een goal zou de Ajacied niet alleen zijn team helpen, maar ook zelf nog wat meer in de schijnwerpers komen.

Dat kan Ziyech helpen om de door hem gewenste transfer te bewerkstelligen en met hem in verband gebrachte clubs als AS Roma en Liverpool te overtuigen om serieus werk van hem te maken. En zo staat er nog veel meer dan de eer op het spel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl