Wesley Koolhof
NOS SportAangepast

Koolhof is een echte lucky loser en klopt Djokovic én Wawrinka

Wesley Koolhof en zijn Nieuw-Zeelandse dubbelpartner Marcus Daniell hebben woensdagavond een bijzondere zege geboekt op het gras van Queen's. Ze wonnen bij het traditierijke tennistoernooi van een gelegenheidsduo dat goed is voor vijftien grandslamtitels: Novak Djokovic en Stan Wawrinka.

Het Nederlands/Nieuw-Zeelandse duo won met 6-4, 7-6 (2). En dat terwijl ze eigenlijk helemaal niet mee hadden mogen doen aan het toernooi.

Hoe zit dat? Koolhof en Daniell gingen afgelopen weekend in de eerste kwalificatieronde in Londen onderuit. Normaal gesproken is dat het eindstation en kunnen de spelers hun koffers pakken, maar ditmaal was er een sluiproute naar het hoofdschema.

"Er doen vier duo's mee aan de kwalificaties", legt Koolhof uit. "Eentje haalt het en de andere drie gaan naar de reservelijst. In het hoofdtoernooi kwam een plekje vrij omdat Tomas Berdych moest afzeggen met een rugblessure."

"De eerste reserves, Marius Copil en Ken Skupski, zegden ook af. Vanwege privéomstandigheden ging Copil terug naar Roemenië." En zo kwam de Gelderlander, de zoon van voormalig voetballer en trainer Jurrie Koolhof, op de valreep in het schema terecht, tegenover Djokovic en Wawrinka.

Maar wat nou als Koolhof en Daniell al waren vertrokken uit Londen? "Voor volgende week hadden we de keuze tussen een toernooi in Antalya en Eastbourne. We kozen voor Eastbourne, want dat is maar twee uur rijden. Als we in Antalya gespeeld hadden, waren we waarschijnlijk al weg geweest."

Djokovic zei dat we goed gespeeld hadden. Dat is leuk om te horen.

Wesley Koolhof

De 29-jarige Koolhof begon zonder al te veel aspiraties aan het duel. Het was immers pas zijn tweede wedstrijd met zijn nieuwe partner Daniell. Maar hij zag dat drievoudig grandslamwinnaar Wawrinka niet lekker in zijn vel zat. "Hij had net zijn wedstrijd in het enkelspel verloren en was daar nog niet helemaal overheen. Hij speelde een beetje lam en daar maakten we goed gebruik van."

Het klinkt als een sprookje, winnen van twee absolute wereldtoppers. Maar zo heel gek is het nu ook weer niet, vertelt Koolhof. "Djokovic en Wawrinka zijn gespecialiseerd in het enkelspel. Zij spelen heel erg vanaf de baseline, maar wij gaan voor service-volley. Je moet de rally's kort houden; de langere rally's kunnen ze urenlang volhouden."

'Tactisch goed gespeeld'

De ondergrond kwam Koolhof en Daniell, die op Queen's hun samenwerking starten, goed uit. "Op het snelle gras is ons spel een voordeel. Wij retourneren de bal iets aanvallender. Tactisch hebben we goed gespeeld."

Bij het handen schudden aan het net was de een wat spraakzamer dan de ander. "Wawrinka zei niet zo veel. Die hield het bij 'gefeliciteerd'. Djokovic zei nog dat we goed gespeeld hadden. Dat is leuk om te horen."

Novak Djokovic op Queen's tijdens zijn wedstrijd in het enkelspel

Zo werd de eerste ronde, die Koolhof eigenlijk niet had mogen spelen, een bijzondere ervaring. "Je krijgt er niet meer punten of geld voor, maar ik geniet er wel extra van omdat ik tegen twee grote namen speelde. Er zat veel publiek, al was dat natuurlijk wel voor de overkant."

"Er stonden 400 à 500 mensen te kijken. Vroeger speelde je voor vijftien man. En in de volgende ronde staan we op het center court. Daar kunnen zo'n vijfduizend mensen in. Dat wordt weer genieten."

En nu tegen Murray

In de kwartfinales nemen Koolhof en Daniell het op tegen Bruno Soares en Jamie Murray. Precies, de broer van drievoudig grandslamwinnaar Andy.

"Ik heb met Matwé Middelkoop een keer van ze gewonnen. Ze weten wat ze kunnen verwachten. Wij gaan er in elk geval weer vol tegenaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl