Bernard Hinault feliciteert Chris Froome na zijn zege in de 17e etappe van de Tour in 2015
NOS WielrennenAangepast

Hinault: renners moeten staken om Tourdeelname Froome te voorkomen

Bernard Hinault roept de deelnemende wielrenners op tot staken als Chris Froome op zaterdag 7 juli aan de start van de Tour de France verschijnt. De vijfvoudig winnaar van La Grande Boucle doet deze uitspraak in het Franse blad Ouest France.

"Als je het mij vraagt, moet Froome uit de komende Tour geweerd worden. Alleen al om het feit dat hij positief heeft getest (bij de Vuelta van 2017, red.). Als je het vergelijkt met Alberto Contador: hij werd toch ook geschorst? En Froome zou dan de dans ontspringen?"

Na de zege van Froome in de Giro van dit jaar haalde Hinault hard uit naar de Brit. Volgens Hinault mag Froome niet op gelijke hoogte gesteld worden met Eddy Merckx en hemzelf, de andere twee renners die de grote drie wielerrondes op rij wisten te winnen.

"Froome hoort niet in die lijst", liet Hinault weten aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "Van mij had hij nooit mogen starten in de Giro."

ASO moet ook optreden

Hinault, tot voor kort werkzaam voor Tour-organisator ASO, zegt dat de renners één front moeten vormen, maar vreest dat het peloton 'te lief' is voor de Brit. "Maar op een moment moeten de renners zeggen: en nu is het genoeg."

Hinault legt de verantwoordelijkheid ook bij de UCI. "Zij moeten zeggen: je bent gepakt en je blijft thuis."

Salbutamol

Tijdens de Vuelta in september 2017 werd vastgesteld dat Froome tweemaal de toegestane hoeveelheid salbutamol in zijn urine had. Sindsdien blijft een vervolgstap uit. De UCI heeft hem niet geschorst en ook Team Sky heeft hem geen straf opgelegd.

UCI-voorzitter David Lappartient wilde het liefst nog voor de Giro d'Italia duidelijkheid scheppen, maar dat is niet gelukt. Sterker nog: de beslissing in uitgesteld tot na de komende Tour de France. Froome schorsen doet hij niet.

"Juridisch gezien is dat wel mogelijk, maar voor middelen als salbutamol spreekt geen enkele sportorganisatie direct een schorsing uit. Dan zou Froome een speciale behandeling krijgen en dat is niet eerlijk", zegt Lappartient.

De oplossing voor de zaak-Froome ligt gek genoeg bij Froome zelf. Hij moet aantonen dat de grote hoeveelheid salbutamol niet met kwade bedoelingen in zijn lichaam terecht is gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl