Google traint computersystemen om iemands dood te voorspellen
Het klinkt vrij angstaanjagend: het idee dat Googles computertechnologie in staat is om iemands overlijden te voorspellen. Maar precies dat is onderdeel van een groot onderzoek dat het techbedrijf doet met behulp van kunstmatige intelligentie.
Daarover schrijft persbureau Bloomberg, op basis van onderzoek dat Google in wetenschapsblad Nature heeft gepubliceerd. Het idee is dat het bedrijf op basis van alle beschikbare medische data van ziekenhuizen een completer beeld heeft en daardoor accurater voorspellingen kan doen over iemands medische status.
Iets wat voor zowel de patiënt als voor een ziekenhuis van grote waarde kan zijn. Het team dat bij Google aan deze technologie werkt voorziet een tijd waarin op basis van data besluiten kunnen worden genomen over diagnoses en medicatie.
175.639 datapunten
In een van de testsituaties werd een vrouw met vergevorderde borstkanker onderzocht. De computer van het desbetreffende ziekenhuis schatte de kans op haar overlijden tijdens het ziekenhuisbezoek op 9,3 procent. Het systeem van Google kwam - met behulp van 175.639 datapunten - uit op 19,9 procent. De vrouw overleed korte tijd later.
Wel zijn er nog vragen over de voorspellende kracht van Googles technologie. Pogingen van concurrent IBM met supercomputer Watson hadden maar beperkt succes.
Daarnaast betekent het dat Google grote hoeveelheden data moet analyseren. Bij de datareus wordt er dan scherp meegekeken naar de verwerking van gevoelige patiëntgegevens. Het bedrijf en de meewerkende ziekenhuizen benadrukken dat de data die wordt geanalyseerd anoniem is, goed wordt beveiligd en alleen wordt verzameld na toestemming van een patiënt.
Dat laatste ging vorig jaar mis bij Googles zusterbedrijf DeepMind, dat toen een tik op de vingers kreeg over het testen van een app waarbij gegevens van patiënten werden gebruikt waar geen toestemming voor was gegeven.
In het stuk van Bloomberg waarschuwt de privacybaas van databedrijf Immuta voor de gevolgen van Googles verzamelwoede: "Bedrijven zoals Google en andere techbedrijven hebben straks een uniek - haast monopolistisch - vermogen om de data die we hebben te vercommercialiseren." Volgens hem zouden overheden moeten voorkomen dat bedrijven als Google op dit vlak een machtige positie kunnen verwerven.
Nieuwe inkomstenbron
Uiteindelijk moet het voor Google een nieuwe inkomstenbron worden. Iets waar binnen Alphabet, het moederbedrijf van Google, hard naar wordt gezocht volgens Bloomberg. "Ze hebben eindelijk een nieuw doel gevonden voor kunstmatige intelligentie dat commercieel veelbelovend is," zegt een anonieme Google-medewerker tegen het persbureau.
In de praktijk kan dit betekenen dat Google de technologie licenseert, of dat de medische instellingen via het cloudplatform van het bedrijf op grote schaal berekeningen kunnen doen.