De Belgen vieren de zege op Panama
NOS VoetbalAangepast

Courtois: ons zelfvertrouwen is gegroeid, we zijn mannen geworden

Frankrijk won moeizaam, Argentinië en Brazilië speelden gelijk en Duitsland ging zelfs onderuit. België had 47 minuten nodig om de score te openen tegen Panama in het eerste duel, maar na de 3-0 zege overheerst een positief gevoel.

Dries Mertens tekende voor de openingsgoal. "We zijn niet het enige elftal dat in het eerste duel niet helemaal aan de verwachting voldoet", aldus de speler van Napoli. "Dat hoort er ook een beetje bij. Ik hoop dat de tweede (tegen Tunesië) beter wordt.''

Ondanks de teleurstellende eerste helft werden de Belgen niet zenuwachtig, zegt Mertens. "We hebben genoeg kwaliteit in de ploeg om het verschil te maken. Gelukkig gebeurde dat ook."

Mertens: als je de eerste wedstrijd wint, kun je verder

'Vorm, geluk en goed voetbal'

België staat voor de derde keer op rij als outsider, volgens sommigen als titelfavoriet, op een eindtoernooi. Op het WK van 2014 en het EK van 2016 waren de kwartfinales het eindstation. In Rusland gaan de Belgen voor meer dan de laatste acht.

"Ik denk dat we gegroeid zijn, we zijn echt mannen geworden als ik het vergelijk met vier jaar geleden", zegt doelman Thibaut Courtois.

Kevin de Bruyne gaf met buitenkantje rechts een fraaie assist op Romelu Lukaku. "Je hebt alles nodig. Vorm, geluk en je moet goed spelen. Uiteindelijk moet alles samen vallen, dat hopen we te doen."

Courtois: ons zelfvertrouwen is groter dan in 2014 en 2016

"Natuurlijk, voetbal is voetbal en alles kan gebeuren', gooit Courtois er een oeroud voetbalclihé uit, "maar ik voel wel dat we zekerder staan te voetballen en meer geloven in onze eigen kwaliteiten. Ons vertrouwen is groter dan twee en vier jaar geleden."

Courtois beleefde niet de moeilijkste wedstrijd uit zijn carrière, maar moest toch meerdere keren optreden tegen de nummer 55 van de wereldranglijst.

"Ik ben dat wel gewend van wedstrijden bij Chelsea. Je moet gewoon geconcentreerd blijven. Ik voelde me goed, ik voel me al een paar maanden heel goed en sta op een goed niveau te keepen."

Kevin de Bruyne is blij dat de kop eraf is. "Het was een heel lange voorbereiding van bijna vier weken. De spelers uit Duitsland en wij in Engeland waren al vroeg klaar, dus we zijn blij dat we eindelijk zijn begonnen."

"De eerste wedstrijd is altijd de moeilijkste. Elke ploeg wil aan de wereld tonen dat het iets moois kan doen. Het belangrijkste is gewoon te winnen."

Menig voetballiefhebber kijkt al over de tweede wedstrijd tegen Tunesië heen en verheugt zich op de confrontatie met Engeland. De Bruyne niet. "De volgende stap is nu de wedstrijd tegen Tunesië. Als je gaat denken aan Engeland, ben je niet goed bezig."

Nuchtere De Bruyne: winnen was gewoon het belangrijkste vandaag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl