NOS NieuwsAangepast

Engelse voetbalfans laten het nog afweten in Volgograd

  • Hoessein Sabir

    redacteur Buitenland

  • Hoessein Sabir

    redacteur Buitenland

Aan de oevers van de Wolga in Volgograd, is het voetbalcircus nu ook neergestreken. Aan het water is een FIFA Fanzone ingericht. Hier is het een komen en gaan van voetbalsupporters die de wedstrijden op een groot scherm willen volgen. De dag voor de wedstrijd tussen Tunesië en Engeland, die vanavond in Volgograd wordt gespeeld, was het er ook al druk.

Maar op dit streng beveiligde plein, tussen de kraampjes van de FIFA sponsors, ontbreekt een belangrijke groep. De Britten, die normaal gesproken massaal op dit soort voetbalkampioenschappen afkomen, laten het vandaag nog afweten.

Britse media

Wat plukjes Tunesische voetbalsupporters hebben zich bij de Russen aangesloten om te kijken naar de wedstrijd tussen Mexico en Duitsland.

Een van de weinige Britten die wel op het plein is te vinden, denkt een verklaring te hebben voor het ontbreken van zijn landgenoten. "Sommige van mijn vrienden zijn bang, ze durven niet naar Rusland te komen. Maar ik heb zelf met niemand problemen, Ik ben hier goed ontvangen", vertelt de Londenaar.

Bekijk hieronder de feestende Tunesiërs en de enkele Brit in Volgograd:

Weinig Britse supporters in Volgograd

De angst van zijn vrienden is volgens hem aangewakkerd door Britse media. Die hadden het in aanloop naar het WK over Russische hooligans, die van plan waren om Britse fans aan te vallen. Maar van die agressie heeft hij tot dusver niets gemerkt.

'Sfeer is fantastisch'

Gevechten tussen Britse en Russische hooligans tijdens het vorige Europees kampioenschap in Frankrijk, zorgden vooraf voor nervositeit. Tel daarbij op; het diplomatieke conflict dat beide landen nu aan het uitvechten zijn, na de vergiftiging van dubbelspion Skripal. En je hebt het recept voor een eventueel rampscenario.

Maar in Volgograd is niets te merken van die spanning of het doorsudderende diplomatieke conflict. Sinds de aankomst van de buitenlandse fans is de sfeer in de stad fantastisch, merkt een van de locals op. "Ik voel elke dag meer positieve energie rond dit evenement, Ik hoop dat onze gasten hiervan genieten", zegt hij.

Britse supporters in een kroeg in Volgograd

Hij is ook te spreken over de vooruitgang die zijn stad doormaakt tijdens dit WK. "Dit evenement zorgt voor positieve energie in de stad en onze infrastructuur zal hierdoor verbeteren."

De lokale inwoners zijn blij met hun buitenlandse gasten. Tunesiërs, Mexicanen en IJslanders slenteren door het centrum van het voormalige Stalingrad.

Jongeren

In een van de kroegen tegenover de fanzone zitten nog wat Britse fans. Vier vrienden van middelbare leeftijd, hebben ondanks de hoge temperaturen buiten, toch besloten om binnen in de kroeg te zitten. En dat is niet omdat ze ergens bang voor zijn. "Mijn maten zaten hier en ik heb me bij hen aangesloten", vertelt een van de vier vrienden.

De verhalen over een naderende clash tussen Britse en Russische hooligans, daar kunnen zij niets mee. Zij denken dat door de samenstelling van de Brits voetbalfans, een scenario zoals in Marseille dit keer ondenkbaar is.

"De Engelse onruststokers, die ook voor problemen hebben gezorgd in Frankrijk, dat zijn vooral jongeren geweest. Financieel gezien, kunnen zij het zich waarschijnlijk niet veroorloven om naar Rusland af te reizen. Het zullen voornamelijk oudere Engelsen zijn, die alles al hebben gezien en hier vooral zijn om te genieten", vertellen de vrienden.

Verwachtingen

De Britten in de kroeg zijn vooral bezig met de wedstrijd tegen Tunesië. En ondanks de hoge verwachtingen rond het Engelse voetbalelftal, vrezen zij voor een verlies tegen de Noord-Afrikanen.

Ze hebben dan ook meer vertrouwen in de Russische autoriteiten, dan in hun eigen team. "We hebben tot nu toe geen problemen gehad. En ik denk dat als Poetin zegt: er zullen geen problemen zijn, dan zullen die er ook niet zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl