Zweden na ingrijpen videoref nipt voorbij Zuid-Korea

Zweden is voor het eerst sinds 1958 een WK begonnen met een zege. In Nizjni Novgorod werd Zuid-Korea mede dankzij de video-arbiter met 1-0 verslagen.

Andreas Granqvist kroonde zich tot matchwinner door de door de VAR toegekende strafschop te benutten. De Zweden delen nu de koppositie in groep F met Mexico, dat gisteren met dezelfde cijfers won van Duitsland.

Kansen Berg

Na een kwartiertje aftasten nam Zweden het initiatief en werd het een aantal keer gevaarlijk. Marcus Berg was dicht bij de 1-0, maar de oud-spits van FC Groningen en PSV vond doelman Cho Hyun-woo, die aanvankelijk de derde keus was, op z'n pad. Bij zijn tweede kans gleed een Koreaan in de baan van het schot.

Pal voor rust kopte Viktor Claesson net over. Zuid-Korea moest het in de eerste helft voornamelijk hebben van de rushes van Son Heung-min. De aanvaller van Tottenham Hotspur oogde gevaarlijk, maar wist eigenlijk geen enkele kans te creëren.

Enkele minuten na rust viel de eerste echte Zuid-Koreaanse aanval te noteren. Vanuit het niets dook Koo Ja-cheol op voor het doel, maar hij kopte in het zijnet. Even later werd een kopbal van voormalig PSV'er Ola Toivonen door Cho gekeerd.

Al twee keer had Zweden gesmeekt om een penalty en twee keer zag scheidsrechter Joel Aguilar terecht een faire tackle. Bij de derde keer nam hij na advies van de video-arbiter een kijkje op de tv naast het veld en ging de bal uiteindelijk wel op de stip.

Oud-Groninger Andreas Granqvist bleef kalm en stuurde Cho de verkeerde kant op.

Zuid-Korea leek ook in het vervolg van het duel de wapens te ontberen om het Zweden moeilijk te maken. In de extra tijd kreeg Hwang Hee-chan echter een enorme kans, maar zijn kopbal ging meters naast.