Leerlingen horen de deurbel gaan en weten dat ze geslaagd zijn
Aangepast

Deze docenten gingen langs bij hun geslaagde leerlingen

  • Sherina Leerdam en Debora Post

    Redacteurs NOS op 3

  • Sherina Leerdam en Debora Post

    Redacteurs NOS op 3

Het was een spannende dag voor meer dan 200.000 scholieren: vandaag hebben ze gehoord of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Vaak gebeurt dat via een telefoontje, maar het kan ook anders.

Op het Amsterdamse Marcanti College kregen de havo-leerlingen die gezakt zijn een belletje, en werden de geslaagden verrast aan de deur:

Docenten gaan langs de deur met examenuitslag

Eén van de leraren die goed nieuws kwam brengen, is wiskunde-lerares Sevinç Göksen-Zayim (33). Het idee komt van haar en haar zusje, ook docent op de school. "We hebben best een persoonlijke band met de leerlingen, dus leek het ons leuk om wat extra's te doen."

De meeste havo-eindexamenkandidaten op het Marcanti College deden hiervoor vmbo. "Sommige leerlingen kennen we al sinds het begin van het vmbo, en hebben we door de jaren heen zien groeien. Dan heb je echt veel opgebouwd."

Experiment

De school begon vorig jaar met deze vorm van feliciteren. "Het was een experiment, niemand verwachtte het. Maar het was zo'n groot succes dat we het dit jaar weer wilden doen."

Maar het blijft bij een bezoekje tot de voordeur, zegt Sevinç. "We gaan niet naar binnen bij de leerlingen. Elke ouder wil dat, maar daar hebben we echt geen tijd voor. We feliciteren ze, geven bloemen en gaan dan weer door."

Leerlingen hebben me de hele nacht gestalkt.

Wiskunde-lerares Sevinç

De ontlading is groot voor de leerlingen die goed nieuws krijgen. Al weken waren ze nerveus. Sevinç merkte er alles van. "Gisteravond barstte het al los, toen konden leerlingen het echt niet meer aan. Ze hebben me de hele nacht gestalkt, maar gelukkig stond mijn telefoon op stil."

De docenten zijn onderweg om een leerling te vertellen dat ze is geslaagd

In de auto worden de gezakte leerlingen gebeld door docent Igor. De mentor van 5 havo belt een leerling met slecht nieuws: "Ze is ook nog maar heel kort in Nederland en je merkt dat het niveau nog niet voldoende is", legt hij achteraf uit.

Konden de docenten dan niet beter langs de gezakte leerlingen gaan? "Nee", zegt Sevinç. "Aan die leerlingen willen we echt meer tijd en aandacht geven." Daarom is er 's middags ook nog een bijeenkomst op school. "Voor het ondertekenen van de cijferlijst en om samen te kijken of de leerling alsnog kan slagen."

Want die kans zit er voor de meesten best in. "Van die 5 kan jij echt wel een 6 maken", zegt Igor lachend aan de telefoon.

Deel artikel: