Politie grijpt in bij studentendemonstratie Amsterdam
De politie in Amsterdam heeft gisteravond een eind gemaakt aan een demonstratie van studenten tegen onderwijsbezuinigingen. Volgens de organisatoren gebeurde dat met onnodig veel geweld.
Voordat de politie ingreep, liep een groep van 500 studenten door de Amsterdamse binnenstad de 'Mars voor Onderwijs'. Een aantal studenten zette na de mars tenten neer op de binnenplaats van het universiteitscomplex op het Roeterseiland. Toen duidelijk werd dat de studenten daar ook de nacht wilden doorbrengen, greep de politie rond 22.00 uur in.
Een woordvoerder van de UvA zegt bij AT5 dat dit pas gebeurde nadat er meerdere keren was gewaarschuwd. De politie sleepte de studenten een voor een weg en haalde de tenten weg. Er is niemand opgepakt.
Kamervragen
GroenLinks-Kamerlid Özdil wil opheldering van minister Van Engelshoven (Onderwijs) over het politieoptreden. "Als je studenten die vreedzaam demonstreren door de politie in elkaar laat slaan, heb je op zijn zachtst gezegd weinig begrepen van democratie", reageert Özdil op Twitter.
Nieuwe demonstratie
De organisatie van het protest is zo verbolgen over de politieactie, dat er voor vanmiddag 15.00 uur een nieuwe demonstratie is aangekondigd. Die is ook op het Roeterseiland. "Om onze stem te laten horen tegen bezuinigingen en tegen politiegeweld", zegt een van de organisatoren bij NH Nieuws.
De nieuwe demonstratie valt samen met de jaarlijkse Universiteitsdag, waar honderden oud-studenten en medewerkers van de UvA op afkomen. Ook UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam is daar aanwezig. De studenten willen haar aanspreken op de bezuinigingen en het politieoptreden van gisteravond.
'Ik baal ontzettend'
Op de website van de UvA reageerde Ten Dam vanmiddag: "Ik baal ontzettend van hoe het gisteren gelopen is. Vooral ook omdat iedereen strijdt voor eenzelfde doel: investeren in onderwijs en onderzoek. Wij blijven als UvA alle kanalen die tot onze beschikking staan, inzetten om die boodschap luid en duidelijk te laten horen."
De demonstranten zijn tegen de bezuiniging van de Universiteit van Amsterdam op de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Daar wordt 1 miljoen euro geschrapt. Bij Geesteswetenschappen staan 23 fulltime banen op de tocht.
Tegelijkertijd heeft de regering een nieuwe bezuiniging van 183 miljoen euro aangekondigd op het hoger onderwijs in Nederland.