Ruime zege in Noord-Ierland houdt Oranjevrouwen op WK-koers

De Oranjevrouwen vieren feest na de openingstreffer van Lineth Beerensteyn
    Daniëlle van de Donk haalt uit tegen Noord-Ierland

De Oranjevrouwen hebben WK-kwalificatie binnen handbereik. Dankzij een 0-5 zege in Noord-Ierland handhaafde de ploeg van Sarina Wiegman zich aan kop van groep 3.

Nederland heeft daardoor nog altijd een verliespunt minder dan nummer twee en directe concurrent Noorwegen, dat eerder op vrijdag met 0-2 wist te winnen van Ierland.

Kraker in Noorwegen

Wint Oranje dinsdag van hekkensluiter Slowakije, dan is een gelijkspel in de laatste wedstrijd tegen Noorwegen voldoende voor een WK-ticket.

"In september komt het erop aan tegen Noorwegen, de grote wedstrijd", besefte Shanice van de Sanden. "Maar eerst de volle focus op Slowakije, daar moeten we het laten zien.

In april bleek de Noord-Ierse muur in Eindhoven al kwetsbaar (7-0 zege voor Oranje), nu hield het groen-witte gevaarte een uurtje aardig stand. Alleen Lineth Beerensteyn trof doel, nadat ze zich knap vrij had gedraaid.

Noord-Ierland werd vervolgens een penalty onthouden bij een handsbal van Anouk Dekker en zag Nederland na rust uitlopen naar een ruime zege.

Clicheetje gooien

Te beginnen met de 0-2 van Daniëlle van de Donk. "Dat was een aanval uit het boekje, om maar eens een clicheetje te gooien. Van achteruit, tussen de linies door spelen, draaien, steken, voorzet... een mooie goal", lachte Jackie Groenen, die aan de basis stond van de treffer met een pass op Shanice van de Sanden, die ineens voorgaf op Van de Donk.

"Ik denk dat Shaan en ik elkaar wat dat betreft heel goed aanvullen. Zij zoekt precies op het goede moment de diepte en ik kan hem er dan tussendoor steken." Van de Sanden tekende vier minuten later zelf voor de 0-3.

Een kwartier voor tijd benutte Sherida Spitse een penalty na een overtreding op Beerensteyn, waarna Jackie Groenen de eindstand op 0-5 bepaalde na een een-tweetje met diezelfde Beerensteyn.