David Douglas Duncan in 2012
NOS NieuwsAangepast

'Kunstenaar met camera' David Douglas Duncan (102) overleden

In Frankrijk is de Amerikaanse fotograaf David Douglas Duncan (102) overleden. Duncan was een van de meest invloedrijke fotografen van 20ste eeuw. Hij versloeg meerdere oorlogen en portretteerde onder anderen goede vriend en schilder Pablo Picasso.

"Een kunstenaar met camera", zo omschrijft The New York Times hem. Die reputatie heeft hij onder meer te danken aan zijn werk tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog.

Hij was tijdens WOII zowel marineofficier als fotograaf en bracht onder meer verslag uit van de Amerikaanse invasie op de Salomonseilanden en Okinawa. Ook was hij erbij toen de Japanners zich op 2 september 1945 overgaven aan boord van USS Missouri in de baai van Tokio.

Een foto die David Douglas Duncan maakte tijdens de Koreaanse Oorlog

"Of ze nou bang waren, moed toonden, in een gat doken, lachten of praatten. Ik denk dat het wel een gevoel van waardigheid gaf op het slagveld", zei Duncan in 2003 tegen The New York Times. "Ik vond dat die jongens het verdiende om precies in die situatie gefotografeerd te worden"

Na de oorlog trok Duncan de hele wereld over voor onder meer Life en ABC News. Ook leerde hij in de jaren 50 schilder Pablo Picasso kennen waar hij goed bevriend mee raakte. Duncan trok zelfs bij hem in en fotografeerde de schilder veel, vaak ook op intieme momenten. Hij fotografeerde Picasso in bad, tijdens het eten en aan het werk.

Picasso rookt een sigaretje in zijn woonkamer

Duncan legde ook 48 uur lang achterelkaar vast hoe Picasso het kunstwerk van zijn toekomstige vrouw Jacqueline schilderde, vanaf de eerste penseelstreek tot de volledige voltooiing.

Duncan bracht tientallen boeken uit, waarvan tien over Picasso. 'This is war!' (1951), met foto's van de Koreaanse Oorlog, leverde hem wereldwijde bekendheid op.

In het voorwoord van dat boek schreef hij: "Geen apotheose in dit boek, geen schokkende conclusie. Alleen de wens om een beetje te laten zien wat een man moet ondergaan wanneer hij besluit voor zijn land ten oorlog te trekken."

Duncan gaf jaren geleden zijn hele archief met duizenden prints, films en zelfs zijn camera's aan de Universiteit van Austin in Texas. De waarde werd geschat op zo'n 15 miljoen dollar, maar de fotograaf gaf het gratis weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl