'Dwaze dagen' bij een van de UB's van de Universiteit Utrecht
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Studenten Utrecht krijgen universiteitsbibliotheken voor zichzelf

In een poging om een eind te maken aan de zoete inval van studenten uit heel Utrecht, gaat het universiteitsbestuur bij wijze van proef de toegang tot de twee bibliotheken beperken. Tijdens de eerstvolgende tentamenperiode van 15 oktober tot en met 8 november mogen alleen studenten met een collegekaart van de Universiteit Utrecht naar binnen.

De universiteitsraad (waarin studenten en medewerkers van de UU zitten) klaagde eerder over het grote aantal mensen dat in de bibliotheken in de Uithof en aan de Drift zit te leren. De universiteit deed ook onderzoek. Conclusie: veertig procent van de studenten komt van elders, vooral van de Hogeschool Utrecht en middelbare scholen uit de hele stad.

Als de deuren opengaan is het hier net als bij de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf.

Student over de drukte

"Rond tien voor acht 's ochtends staat de rij meestal tot de trap. Dan wordt iedereen gespannen en als de bewakers de deuren openen gaat het hier net als bij de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf", aldus student Nikki bij RTV Utrecht.

'De balans is zoek'

Toen de U-Raad in 2014 hetzelfde probleem aankaartte, ondernam het universiteitsbestuur geen actie. Nu gebeurt dat wel. Collegevoorzitter Anton Pijpers zegt bij RTV Utrecht veel waarde te hechten aan gastvrijheid. "Maar nu is gebleken dat veertig procent van de plekken in de tentamenperiode door mensen bezet wordt die niet aan de universiteit verbonden zijn. Als studenten, die wij goed willen opleiden en die collegegeld betalen, in deze periodes daardoor niet terecht kunnen, dan is de balans zoek."

De komende weken worden de plannen voor de proef verder uitgewerkt. Ook wordt gekeken naar ervaringen bij andere universiteitsbibliotheken die vaak al een vorm van toegangsbeleid kennen. Begin september begint een publiekscampagne om bezoekers te informeren over de proef.

Advertentie via Ster.nl