Prinses (en dus niet koningin) Máxima Centrum nu open
Het eerste kinderkankerziekenhuis in Nederland is een feit. Koningin Máxima heeft het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie (PMC) in Utrecht geopend. "Alles wat met kinderkanker te maken heeft, komt op deze plek samen. Dat is heel belangrijk voor het onderzoek naar de ziekte", vertelt Ruben van Boxtel, groepsleider van een onderzoeksteam.
Elk jaar krijgen in Nederland zo'n 600 kinderen de diagnose kanker. 75 procent van deze kinderen overleeft het. Doel van het PMC is om daar 100 procent van te maken.
Oncoloog Rob Pieters stond aan de wieg van het initiatief: "We zaten als de hoofden van de zeven kankercentra bij elkaar en vroegen ons af: waar zou je jouw eigen kind laten behandelen als het kanker had? En wat als bijvoorbeeld de kinderoncoloog die jij voor je kind wilt niet in je eigen ziekenhuis zit?"
Het centrum is er op ingericht om het verblijf zo prettig en gezellig mogelijk te maken voor de jonge patiënten. "Wij willen echt ieder kind met kanker genezen. Maar we willen ook dat dat kind een goede kwaliteit van leven heeft", zegt bestuursvoorzitter Monissen.
Paula (12) heeft nu een eigen kamer
De eerste patiëntjes kwamen twee weken geleden al in het nieuwe centrum. De 12-jarige Paula Verschuren is één van de eerste 'bewoners'. Afgelopen februari werd bij Paula een grote tumor ontdekt. Ze is geopereerd en kreeg een chemokuur en verbleef daarna in het oude centrum. Nu heeft ze een eigen kamer en dat is een grote verbetering ten opzichte van de oude situatie, waar ze haar kamer moest delen. Haar ouders kunnen bij haar blijven, maar er is ook een scheidingswand zodat ze zich kan afzonderen.
Er is een muziekstudio met instrumenten, waar de kinderen muziek kunnen maken en opnemen. In de tienerlounge is ruimte om te gamen en ontspannen.
Het centrum hoopt jaarlijks 900 patiënten op te kunnen nemen. Er zijn 90 kamers voor zowel kinderen als hun ouders. De opening betekent niet dat andere ziekenhuizen nu stoppen met het behandelen van kinderkanker. Het PMC werkt samen met vier UMC's en zestien regionale ziekenhuizen die de minder complexe kankerzorg doen.