Scholen krimpregio's moeten samenwerken
Door redacteur onderwijs Josephine Truijman
In regio's zoals Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen wonen steeds minder mensen. De vergrijzing en het wegtrekken van jongeren zorgen voor een dalende bevolkingsgroei. Ook scholen worden hierdoor geraakt, want minder kinderen betekent minder aanmeldingen voor de school. Steeds meer schoolbesturen gaan daarom samenwerken, maar wat wordt dan de identiteit?
Clemens Pronk is directeur van twee protestants-christelijke basisscholen op Schouwen-Duiveland. De Schouw in Brouwershaven is een van die scholen en heeft vijftig leerlingen. Voor Pronk is de identiteit van de school erg belangrijk: "Wij willen niet fuseren met scholen die geen christelijke achtergrond hebben. Ook een kleine school kan prima presteren en onze school is daar een goed voorbeeld van".
Te duur
De wethouder van onderwijs op Schouwen-Duiveland, Wim Stouten, zou het graag anders zien. "Op grond van de krimpprognoses weten we dat het aantal leerlingen zal teruglopen. Dat is nu al het geval. Het is voor ons gewoon te duur om voor alle gebouwen te blijven betalen. Er zou daarom meer samenwerking moeten komen tussen de verschillende scholen, ongeacht hun identiteit."
Gemeenten in Nederland zijn verantwoordelijk voor het huisvestingsbeleid van scholen en moeten ervoor zorgen dat zowel het openbaar als het bijzonder onderwijs een gebouw heeft. Maar met steeds minder kinderen wordt de roep tot samenwerken van schoolbesturen sterker. Immers, één grote school is goedkoper dan een aantal kleintjes.
Geen keus
Het onderwerp ligt niet overal gevoelig. In Biervliet (Zeeuws-Vlaanderen) bijvoorbeeld liggen de bouwtekeningen al klaar. Openbare basisschool De Maatjes en Rooms-Katholieke basisschool De Komme zijn twee aparte scholen. Maar niet lang meer: er wordt gewerkt aan een nieuwe gezamenlijke school.
Gerard Langeraert is directeur van LeerTij, het overkoepelende bestuur waarin 27 basisscholen van verschillende denominaties samenwerken. Volgens Langeraert liet de krimp hen geen keus: "Het aantal leerlingen in deze regio loop terug, daar kunnen we niets aan veranderen."
In het plan voor de nieuwe school in Biervliet heeft men ook uitgewerkt hoe het moet met het godsdienstonderwijs. "Als de ene helft van de klas aan het lezen is bijvoorbeeld, krijgt de andere helft godsdienst. Dat is de toekomst", aldus Langeraert.
Vraagstuk
Onderwijsorganisaties als de Besturenraad en VOS/ABB, vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen, bevestigen dat het onderwerp erg leeft in de krimpregio's.
"We zien dat samenwerkingsverbanden tussen scholen toenemen, maar het zoeken en bepalen van de denominatie blijft een vraagstuk waar vele scholen mee bezig zijn", zegt Ritske van der Veen van VOS/ABB.