Formatiecrisis Italië: leider Vijfsterrenbeweging wil president afzetten
De leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi di Maio, heeft gezegd dat de Italiaanse president Mattarella moet worden afgezet. Hij vindt dat Mattarella de grondwet heeft geschonden met zijn weigering een euroscepticus te benoemen als minister van Financiën.
In een interview met de televisiezender RAI zei Di Maio dat de coalitie slechts een paar stappen verwijderd was van de vorming van een regering. Dat proces is volgens hem gestopt "omdat er een minister in ons kabinet zat die de Europese Unie bekritiseerde".
Volgens Di Maio is Italië nu verwikkeld in een institutionele crisis en moet het parlement een oordeel vellen over de president die "de wil van het volk" heeft genegeerd.
Met een beroep op artikel 90 van de grondwet wil Di Maio de president afzetten. Dat artikel gaat over hoogverraad en schending van de grondwet. Als een meerderheid zich daarvoor uitspreekt, moet het constitutionele hof besluiten of de president wordt afgezet. Italië-correspondent Mustafa Marghadi acht de kans klein dat, mocht het zover komen, het hof in dit geval zal overgaan tot afzetting.
Financiële onrust
Mattarella heeft gezegd dat de door hem afgewezen kandidaat-minister, Paolo Savona, Italië mogelijk uit de euro zou hebben geduwd. De president vreest onrust binnen de financiële wereld over zo'n benoeming. Als gevolg kan de rente stijgen en is Italië steeds meer overheidsinkomsten kwijt aan de reeds forse staatsschuld.
Mattarella's zorgen zijn onder meer terug te leiden tot uitspraken van Savona in het verleden. Hij zei ooit dat de euro een historische fout was.
De president van Italië heeft vooral ceremoniële taken. Formeel mag hij ministers afwijzen, maar daar wordt in de praktijk zelden gebruik van gemaakt.
Correspondent Mustafa Marghadi constateert dat de verhoudingen tussen Mattarella en de coalitiepartijen Vijfsterrenbeweging en Lega "compleet verzuurd" zijn. Hij spreekt van "powerplay", waarbij de vraag is welk kamp als eerste zal buigen. Als geen van tweeën water bij de wijn wil doen, volgen waarschijnlijk opnieuw verkiezingen.