NOS NieuwsAangepast

Deze jonge Israëliërs stapten uit de ultraorthodoxe wereld: 'Alles wordt instabiel'

  • Arlene Gelderblom en Iris de Graaf

  • Arlene Gelderblom en Iris de Graaf

Het is een van de moeilijkste dossiers in de Israëlische politiek: moeten ultraorthodoxe joden, net als de meeste andere Israëliërs, het leger in? De aankomende weken moet de regering hier een beslissing over nemen. Als de politici in Jeruzalem er niet uitkomen, kan de regering vallen.

De meer dan een miljoen ultraorthodoxe joden in Israël leiden vaak een afgezonderd bestaan. Toch kiezen steeds meer ultraorthodoxe jongeren voor een ander leven, ook al heeft dat grote gevolgen.

We spraken met Yossi, Odaya en Shay over de hoge prijs die je moet betalen, als je de ultraorthodoxe wereld verlaat. Ze vertellen hun verhaal in onze special:

De ultraorthodoxe gemeenschap, zo'n 10 procent van de totale Israëlische bevolking, leeft volgens strikte joodse wetten. Ultraorthodoxe mannen en vrouwen hebben sinds het bestaan van Israël vrijstelling van de dienstplicht. De mannen hoeven het leger niet in vanwege hun religieuze studie; de vrouwen omdat ze zich aan strikte regels van eerbaar en zedig gedrag moeten houden.

De vrijstelling is veel Israëliërs een doorn in het oog. Die vinden dat ultraorthodoxen gewoon mee moeten draaien in de samenleving. Overigens kiest een klein deel van de ultraorthodoxe gemeenschap ervoor om wel in het leger te dienen.

Nieuwe wetgeving

In september 2017 besliste de Hoge Raad dat het 'onwettelijk' en 'discriminerend' is dat ultraorthodoxen uitgezonderd worden van de dienstplicht. De Hoge Raad heeft de regering toen een jaar gegeven om met nieuwe wetgeving te komen. Daar wordt nu aan gesleuteld.

De ultraorthodoxe partijen in de regering willen dat in die nieuwe wet komt te staan dat ultraorthodoxe jongeren ook in de toekomst worden vrijgesteld van de dienstplicht. Maar de minister van Defensie, Avigdor Liberman, is daar fel op tegen. Hij zou gedreigd hebben op te stappen als dat gebeurt. Verwacht wordt dat in de komende weken duidelijk wordt of er een compromis gevonden kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl