Cristiano Ronaldo
NOS VoetbalAangepast

Cristiano Ronaldo vergelijk je niet met spelers, maar met hele elftallen

FC CR7, Ronaldo United of toch Sporting Cristiano? De sterspeler van Real Madrid staat geregistreerd als speler, maar zijn statistieken passen eigenlijk beter bij een hele voetbalclub.

Vanavond kan de Portugees, die in 2016 met Portugal Europees kampioen werd, al voor de vijfde keer de Champions League winnen. Even vaak als tegenstander Liverpool, dat vanavond in Kiev aantreedt tegen de titelhouder. De kans dat Ronaldo in de Oekraïense hoofdstad scoort en beslissend zal zijn, is groot. Finales zijn hem op het lijf geschreven.

Vijf statistieken van Ronaldo die je doen duizelen, in samenwerking met Opta Sports. En dit keer geen eindeloze vergelijkingen met Lionel Messi.

2016: Cristiano Ronaldo met de Champions League-beker

120: Ronaldo jaagt op Ajax

Met 120 goals is Ronaldo al geruime tijd topscorer aller tijden van de Champions League. Er is voorlopig ook niemand die hem van die troon gaat stoten. Messi (daar is hij dan toch nog even...) volgt met 20 doelpunten achterstand op gepaste afstand.

De immer ijverige Ronaldo kan zich, als hij nog ergens wil stijgen op de recordlijstjes, beter focussen op complete clubs. De bv Ronaldo maakte in zijn eentje meer goals in de Champions League (sinds 1992) dan bijvoorbeeld AS Roma (119).

Nog maar negen doelpunten en de aanvaller is ook Ajax, dat negentiende staat op de lijst, gepasseerd.

Cristiano Ronaldo

1,03: meer dan 1-op-1

Als een aanvaller 1-op-1 loopt, oftewel als hij gemiddeld één doelpunt per wedstrijd scoort, is hij een koning. Dus is Ronaldo een keizer. Voor Real Madrid maakte hij in zowel de competitie als in de Champions League meer goals dan hij wedstrijden speelde.

Alleen in de Copa del Rey en de Supercopa haalt Ronaldo dat niet. Maar gemiddeld staat hij in het shirt van de Koninklijke op 1,03 goals per wedstrijd.

Het gemiddelde van Ronaldo bij Real Madrid

Competitie Wedstrijden Goals
La Liga 291 310
Champions League 100 105
Copa del Rey 30 22
WK voor clubs 6 6
Supercopa 7 4
UEFA Super Cup 2 2
Totaal 436 449

40: Hoe beter de tegenstander, hoe beter Ronaldo

Er zijn spelers die zich tegen de 'kleintjes' vaak minder goed kunnen opladen. Geldt dat ook voor Ronaldo? Juist in de grote wedstrijden doet hij van zich spreken.

In het miljoenenbal scoorde hij het vaakst tegen Juventus (10 goals) en Bayern München (9). En niet alleen in de groepsfase is de Portugees op schot. Ronaldo maakte vanaf de kwartfinales in totaal precies 40 goals. Ook weer een record.

Messi (toch nog een vergelijking) staat tweede met 16 treffers. Daarna volgt Filippo Inzaghi met 13 goals.

Zinedine Zidane en Cristiano Ronaldo

1.963: Schieten uit alle hoeken

Als Ronaldo de bal krijgt, wil hij maar één ding: schieten - en scoren natuurlijk. Schieten, dat is sowieso zijn kenmerk. Aannemen, kort dribbelen, naar binnen draaien en verwoestend uithalen. Dat deed de Portugees sinds zijn komst naar Spanje in 2009 al 1.963 keer.

Niemand deed in de laatste negen jaar in Spanje vaker een doelpoging dan Ronaldo. Messi (nu écht de laatste keer) deed ruim vierhonderd pogingen minder, maar scoorde in competitieverband wel 18 keer vaker dan zijn grote rivaal.

Wat ook opvalt is dat Ronaldo steeds vaker voor zekerheid lijkt te kiezen. In zijn eerste jaren in Madrid loste hij de meeste schoten van buiten het zestienmetergebied. Sinds vorig seizoen komt de Portugees, die steeds vaker als spits speelt, met zijn schotpercentage buiten de zestienmeter niet meer boven de 30 procent.

Cristiano Ronaldo toont zijn vijf gouden ballen aan het publiek in Santiago Bernabéu

1: Ronaldo houdt niet van assists

De vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar is gek op de spotlights. De druk kan voor hem niet groot genoeg zijn. Dat de Portugees vaak trefzeker is in finales, is voor een speler van zijn kaliber geen verrassing. Wat wél opvalt: Ronaldo geeft in cruciale wedstrijden zelden een assist.

In zeventien finales met Real Madrid scoorde hij 15 keer, maar was hij slechts één keer belangrijk als aangever. Ook na dertig wedstrijden tegen FC Barcelona (18 goals) staat er achter zijn naam maar één assist.

Ronaldo beslist duels liever in zijn eentje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl