'Leg zonnepanelen eerst op daken en dan pas op de grond'
Op steeds meer plekken worden zonneparken gebouwd, op weilanden, braakliggend terrein of akkerbouwgrond. Voor boeren kunnen de panelen een nieuwe inkomstenbron betekenen. Toch leiden ze tot discussie, omdat tegelijkertijd grote daken van bedrijven of scholen leeg blijven en die daken verder nergens voor kunnen worden gebruikt.
"Als je het bij elkaar optelt, kun je nog voor tientallen gigawatts op dat soort daken plaatsen", zegt Jaap Baarsma van branche-organisatie Holland Solar. De organisatie heeft in kaart gebracht waarom daken vaak leeg blijven. Een reden is dat overheden er te weinig beleid voor hebben gemaakt. "Ze zouden doelen kunnen stellen voor het percentage panelen op daken", zegt Baarsma.
Een andere reden is dat bedrijven hun bedrijfsruimte vaak huren. "Dan krijg je dat de eigenaar zou moeten investeren, terwijl de voordelen voor de stroomrekening bij de gebruiker terechtkomen. Daar moet je dan ingewikkelde gesprekken over voeren."
Ook op daken van scholen is nog veel meer mogelijk, zegt Roebyem Anders van de Stichting Schooldakrevolutie. Er zijn in Nederland ruim 7500 schooldaken, vaak platte daken. Daar passen gemiddeld zo'n 250 zonnepanelen op. "Dus in totaal kunnen we daar ongeveer 2 miljoen zonnepanelen op kwijt."
Anders legt in de video hieronder uit hoe dat geregeld zou moeten worden:
Maar daar zit natuurlijk een prijskaartje aan. Gemiddeld gaat het volgens Anders om een investering van 60.000 euro, die een school in tien jaar tijd terugverdient. Veel scholen hebben dat geld niet op de plank liggen.
"Scholen krijgen wel jaarlijks budgetten voor onderhoud en onderwijsdoelen. Het is heel begrijpelijk dat ze die niet aan investeringen voor duurzaamheid besteden. Vaak is het schoolgebouw ook nog eigendom van de gemeente", zegt Anders.
Cruciale boodschap
Toch zou het goed zijn als gemeenten hier aandacht aan gaan besteden, vindt ze. Het is een hele logische eerste stap, als je als gemeente wilt verduurzamen.
"Vooral omdat er niet alleen schone stroom wordt opgewekt en je zelf energie bespaart, maar ook omdat je kinderen van jongs af aan een cruciale boodschap meegeeft. Namelijk dat je eigen schone stroom opwekken en een duurzaam leven de normaalste zaak van de wereld is."