Bondscoach Kees van Wonderen rent naar zijn spelers
NOS VoetbalAangepast

Van Wonderen: gaan nog veel plezier hebben van deze talenten

De hoogtepunten van het Nederlands voetbal mondiaal gezien zijn de laatste jaren spaarzaam. Oranje en de Nederlandse clubs in Europa: het is teleurstelling na teleurstelling. De schreeuw om grote verandering wordt harder en harder en de KNVB heeft na de twee misgelopen eindronden voor Oranje ook maatregelen genomen.

Er viel gisteren eindelijk weer een hoogtepunt te vieren. Het Nederlands elftal onder 17 jaar won in Engeland de Europese titel. Oranje versloeg in de finale, na strafschoppen, Italië. Het elftal staat onder leiding van Kees van Wonderen. De voormalig international is sinds 2015 de coach van dit jonge elftal.

Strafschoppen

Van Wonderen had zijn zaakjes goed voor elkaar in Engeland. Oranje won de laatste drie duels na penalty's. Eerst de kwartfinale tegen Ierland, daarna de halve finale tegen Engeland en tenslotte de eindstrijd tegen de Italianen.

Een penaltyserie is volgens veel trainers een loterij en je kan er niet op trainen. Dat geldt niet voor Van Wonderen. Hij gebruikte in de voorbereiding onder meer een boek dat vol staat met tips voor penalty's.

"Je hebt ten eerste een aantal jongens nodig die van nature goede strafschoppen kunnen nemen. Daarnaast zijn er een aantal vastigheden die je moet afspreken wat de kans op succes vergroot. Daar hebben we op getraind en dan is het mooi dat het zo uitpakt."

Het Nederlands elftal onder 17 jaar voor de finale tegen Italië

Een mooi succes in de donkere dagen van het Nederlands voetbal. Maar het blijft altijd de vraag of de spelers uit dit elftal het later ook gaan redden. Het ziet er volgens Van Wonderen in ieder geval rooskleurig uit.

"Hiermee toon je aan dat je bij de beste van je lichting in Europa hoort. Dat geeft aan dat wij met Oranje over dusdanig potentieel talent beschikken waar we hopelijk de komende jaren nog heel veel plezier van gaan hebben."

Kees van Wonderen met de Europese beker na de finale

Van Wonderen is de afgelopen periode in Engeland veel wijzer geworden. De jonge spelers leerden niet alleen tegen veel verschillende teams met verschillende speelwijzes te spelen, maar moesten ook op het fysieke vlak dieper gaan dan normaal.

"We hebben de wedstrijden gemeten aan de hand van fysieke data. Daaruit blijkt dat we dit EK meer sprints maken, meer afstand afleggen en meer duels winnen dan andere Europese landen."

Die fysieke waardes zijn belangrijk volgens de bondscoach. "Je moet leren om individueel ontzettend diep te gaan om zo als team resultaat te halen."

Samen met de clubs

De samenwerking met de clubs is volgens de bondscoach belangrijk in het opleiden van spelers. "Het winnen van het EK toont ook weer aan dat clubs heel veel goede talenten opleiden die in staat zijn om zich ook in Oranje te laten zien", aldus Van Wonderen.

"De weerstand die ze bij Oranje krijgen is ook heel waardevol voor hun carrière bij de clubs. Ze krijgen bij Oranje te maken met allerlei teleurstellingen. Niet spelen of gewisseld worden. Dat zorgt ervoor dat je de jongens kan leren om topvoetballer te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl