Simon Yates boekt zijn derde ritzege in deze Giro
NOS WielrennenAangepast

Yates wint voor derde keer en vergroot voorsprong op Dumoulin

Simon Yates heeft zijn voorsprong op Tom Dumoulin in het algemeen klassement van de Giro d'Italia nog verder vergroot. De Brit reed in de vijftiende etappe op de voorlaatste klim weg uit de groep met favorieten en soleerde naar zijn derde ritzege in acht dagen.

Vrijdag was het verschil met Dumoulin nog slechts 47 seconden, maar de afgelopen twee ritten is de voorsprong van Yates opgelopen tot 2 minuten en 11 seconden. Daarmee heeft de Brit zichzelf een flinke marge verschaft met het oog op de tijdrit over 34,5 kilometer van komende dinsdag.

Froome, die na zijn overwinning op de Zoncolan van zaterdag weer terug leek in de strijd om het roze, moest vandaag passen toen Yates versnelde. Hij kwam in gezelschap van meesterknecht Wout Poels als zeventiende over de streep en gaf 1.32 toe. Het verschil met zijn landgenoot Yates is maar liefst 4.52.

Yates emotioneel

"Ik ben een beetje emotioneel na deze rit. Ik moest alles geven om bij de anderen weg te komen", zei Yates na afloop. "Ik heb een flink gat met Dumoulin, maar hij kan zo twee minuten van me afpakken in de tijdrit."

Een groep van 23 vluchters (onder wie Maurits Lammertink) ging op avontuur in de 167 lange kilometer etappe, maar viel al snel uiteen. Giulio Ciccone en Nico Denz werden als laatste ingerekend, toen rozetruidrager Yates aan zijn aanvallen begon.

Bij de eerste versnelling van Yates op de Costalissoio - de laatste echte col van de dag - moesten Dumoulin en Froome direct passen. Dumoulin reed nog wel solo naar het groepje met Yates toe, maar bij de volgende aanval van Yates was de Brit definitief weg.

De Brit denderde over Ciccone en Denz heen en kwam met een kleine 20 seconden als eerste boven.

Met 3,1% (en een stukje van 10%) was de slotklim op weg naar de meet in Sappada niet eens gecategoriseerd, maar de ontketende Yates bleef niet alleen uit handen van de groep met Dumoulin, maar bouwde zijn voorsprong zelfs nog wat verder uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl