NOS SportAangepast

Van Gelder wil naar Tokio 2020: ik ben nog lang niet afgeschreven

"Ik ben 35 maar ik voel me nog 23. Ik ben een strijder en nog lang niet afgeschreven." Was getekend: Yuri van Gelder. De ringenspecialist keert binnenkort terug op het internationale podium. Met de Olympische Spelen in gedachten, maar niet met de olympische gedachte.

Yuri van Gelder in de ringen tijdens de NK turnen in 2017

Geschorst wegens cocaïnegebruik. Weggestuurd van de Spelen in Rio. Het zijn twee grote incidenten in de turncarrière van Yuri van Gelder, die altijd aan hem zullen blijven kleven. Waar veel sporters het bijltje er bij neer zouden hebben gegooid, gaat Van Gelder door.

"Het is heel moeilijk. Ik heb in onzekerheid gezeten, maar uiteindelijk toch de draad opgepakt. Omdat ik gewoon nog lekker wil turnen. Ik ben niet meer de allerjongste en heb geen tien jaar meer, dus ik wil gewoon nog graag een aantal wedstrijden doen", zegt Van Gelder bij Langs de Lijn En Omstreken.

Zijn veelbesproken stapavondje tijdens de Spelen van 2016 kostte 'de lord of the rings' een olympische finale én zijn plek in de nationale selectie. In februari probeerde Van Gelder zich tevergeefs terug in de ploeg te knokken. "Daardoor verloor ik alle faciliteiten: mijn A-status, salaris en auto. Uiteindelijk mocht ik wel deelnemen aan wedstrijden, maar dan moest ik het zelf gaan bekostigen", vertelt van Gelder.

"Dat was het moeilijkste, om het hoofd boven water te houden. Door een persoonlijke sponsor is dat gelukt en kan ik de komende wedstrijden doen." Van Gelder zal de komende maanden meedraaien in het wereldbekercircuit. Als hij daar voldoende punten weet te scoren, komt hij in aanmerking voor de Spelen van 2020.

"Ik heb na Rio nooit getwijfeld of ik door moest gaan. Dat had ik daarvóór al gezegd. Ik kan mezelf als individu, als specialist, kwalificeren voor de Spelen van Tokio aan de hand van de wereldranglijst. Maar dan moet ik wel de wereldbekerwedstrijden langs om punten te vergaren", vertelt Van Gelder.

Yuri van Gelder met zijn nieuwe coach Hassan Zaazouz

Omdat het bijna twee jaar geleden is dat Van Gelder zich kon meten met de internationale top, is het afwachten hoe hij er voor staat. "Ik ga uit van eigen kunnen, ik weet dat ik het nog kan, aan mijn capaciteiten ligt het niet", zegt Van Gelder vol vertrouwen.

"Ik ben gewoon nog heel sterk en mijn lichaam voelt nog goed. Mijn voorbeeld is Jordan Jovtsjev, de Bulgaar. Die stond op zijn 39ste nog in de olympische ringenfinale in Londen. Ik weet wat ik wil, ik blijf volhouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl