NOS SportAangepast

Specialist Harte zet Kampong op spoor van titelprolongatie

De hockeyers van Kampong hebben in de finale om de titel tegen Amsterdam de eerste slag geslagen. De titelverdediger speelde met 1-1 gelijk in Amsterdam en won vervolgens de serie shoot-outs.

Harte weer grote man van Kampong in shoot-outs

Dat betekent dat Kampong zaterdag in Utrecht kampioen kan worden. Mocht Amsterdam die wedstrijd winnen, dan is de beslissing op zondag.

Tip-in

Kampong begon beter aan de wedstrijd, maar Amsterdam kwam op 1-0 dankzij een tip-in van Tijn Lissone. Philip Meulenbroek maakte in het tweede kwart met een vrijwel identieke actie gelijk.

Keeper Jan de Wijkerslooth hield even later de doorgebroken Bjorn Kellerman van 1-2 af. Na rust regende het kansen voor Kampong maar Philip Meulenbroek, Robbert Kemperman, Teun Kropholler, Martijn Havenga, Jip Janssen en Jasper Luijkx hadden het vizier niet op scherp staan.

Toen Havenga op de valreep ook nog een corner op de paal schoot, waren shoot-outs onvermijdelijk. En daarin zegevierde Kampong.

Net als vorige week tegen Bloemendaal wisselde coach Graham Reid zijn eerste doelman De Wijkerslooth voor de Belgische doelman Philip Van Leeuwen. Maar ook Kampong beschikte in David Harte over een ware specialist: de Ierse doelman had sinds 2014 geen shoot-outserie verloren.

Van Leeuwen liet zich gelden door de pogingen van Kemperman en Meulenbroek te stoppen, maar Harte had het laatste woord. Hij gunde Lissone nog een rebound, maar diens treffer was vervolgens buiten de toegestane tijd.

Nadat hij ook Boris Burkhardt van scoren afhield en Teun Rohof in een te moeilijke hoek dwong, mocht Harte voor de vijfde keer op rij juichen.

Vorig jaar hielp Harte Kampong aan de titel na twee zeges na shoot-outs op Rotterdam. Ook dit seizoen won Kampong in de eerste ronde van de play-offs na shoot-outs van Oranje-Rood.

Aanvoerder Sander de Wijn had dan ook geen twijfels na het laatste fluitsignaal. "David Harte is twee meter lang en heeft katachtige reflexen", vertelde De Wijn. "Volgens mij heeft hij sinds 2014 geen shoot-outs meer verloren. Natuurlijk is dat een voordeel."

Voor de Ierse doelman zelf kwamen die cijfers als een verrassing. "Echt waar? Dat wist ik niet, het is niet zo belangrijk voor mij. Ik doe gewoon mijn huiswerk, maar je weet het nooit met shoot-outs."

Oranje-Rood wint eerste duel om EHL-plek

In de strijd om de derde plaats was Oranje-Rood na shoot-outs te sterk voor Bloemendaal. In Eindhoven troffen Augustín Mazzili en Jelle Galema doel uit een strafcorner. Roel Bovendeert zorgde namens Bloemendaal voor de aansluitingstreffer en Florian Fuchs zorgde vlak voor tijd voor de gelijkmaker. In de shoot-outs trok Oranje-Rood toch aan het langste eind.

De winnaar van deze tweestrijd (best-of-three) mag komend seizoen deelnemen aan de Euro Hockey League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl