Het kunstwerk van Felice Varini op de muren van Carcassonne
NOS NieuwsAangepast

Inwoners boos over kunstwerk Carcassonne, 'dit vergalt ons leven'

Wie ze niet in het echt heeft gezien, kent ze misschien wel van het bordspel: de imposante vestingmuren van Carcassonne. Om te vieren dat de middeleeuwse stad twintig jaar op de werelderfgoedlijst staat, zijn de muren versierd met een modern kunstwerk. Tot woede van inwoners.

Eind april doken de eerste berichten op over de felgele bogen op de eeuwenoude muren en torens van de Zuid-Franse vestingstad. Op 4 mei werd het officieel 'onthuld'.

Het kunstwerk is ontsproten aan het brein van de Zwitserse kunstenaar Felice Varini, bekend van zijn optische illusies op gebouwen. Het bestaat uit dunne stroken aluminium die op de stenen zijn gelijmd.

Vanaf een bepaald punt gezien vormen de gele stroken concentrische cirkels

Sommige inwoners zijn diep ongelukkig met de gele stroken, die alleen vanaf één punt gezien concentrische cirkels vormen. "De inwoners van Carcassonne is niets gevraagd", klaagt iemand op de Franse radiozender France Info. "Dit vergalt ons leven. We moeten er de hele dag tegenaan kijken."

Er is een online handtekeningenactie gestart om het kunstwerk te laten verwijderen. Inmiddels hebben meer dan 1900 mensen die ondertekend.

De critici wijzen erop dat het kunstwerk 250.000 euro heeft gekost, terwijl er ook veel geld nodig is voor het onderhoud van het monument.

Bij toeristen - Carcassonne trekt er drie miljoen per jaar - zijn de meningen verdeeld. "We wilden het beroemde Unesco-monument zien, maar een of andere vandaal was ons voor", twittert een bezoeker uit de buurt van Perpignan.

De Britse Clare Chambers is juist enthousiast. De schrijfster had bij haar bezoek aan Carcassonne eerst haar twijfels bij de installatie maar nu ze het concept eenmaal snapt, wil ze het op haar eigen huis.

Volgens Franse media hebben sommige tegenstanders geprobeerd stroken van het kunstwerk weg te halen. Om dat te voorkomen hangen er bordjes met de waarschuwing dat het verboden is om het kunstwerk aan te raken en dat er bewakingscamera's hangen.

Kunstenaar Felice Varini is intussen niet onder de indruk van de reacties. Hij stelt dat de kritiek vooral bewijst hoezeer de inwoners verknocht zijn aan hun erfgoed.

Verder denkt Varini dat de critici nog even aan zijn installatie moeten wennen. "Ik kom dit soort reacties vaker tegen. In eerste instantie is er onbegrip, maar dan veranderen de meningen beetje bij beetje."

Ter geruststelling voor wie het toch niet lukt aan de gele strepen te wennen: in september wordt het kunstwerk weer weggehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl