De vrouwen van Arsenal voor de finale van de FA Cup tegen Chelsea
NOS VoetbalAangepast

Miedema: Engeland over paar jaar sterkste vrouwencompetitie

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

De FA Cup ging afgelopen weekend aan de neus van de Arsenal-vrouwen voorbij - Chelsea was in de finale met 3-1 te sterk - en in de competitie doen ze niet meer mee om de titel. Alle reden voor Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk, Dominique Janssen en Sari van Veenendaal, het Nederlandse kwartet in Londen, om het vizier stiekem al een beetje op volgend seizoen te richten.

Er staan een hoop veranderingen op stapel in de Women's Super League. De Engelse voetbalbond heeft grote plannen met het vrouwenvoetbal en stelt daarom ook flinke eisen aan de clubs. Zo moet komend jaar elke speelster een fullprofcontract hebben en wordt van alle clubs verwacht dat ze een meisjesjeugdopleiding hebben. Anders krijg je geen licentie en mag je dus niet meer meedoen.

Sterkste competitie

Goed nieuws, vindt de Nederlandse delegatie bij Arsenal. "Een heel belangrijke stap", noemt Miedema het. "Ik denk dat de FA de meest vooruitdenkende organisatie is in het hele voetbal op dit moment. Ik heb eerder in Duitsland gevoetbald. Daar is alles goed geregeld, maar de stap die ze hier maken, is ongekend in Europa. Ik denk dat Engeland binnen twee à drie jaar de sterkste competitie ter wereld heeft."

Voor de vier Oranje-internationals, die op 8 juni (Noord-Ierland uit) en 12 juni (Slowakije, in Heerenveen) met het Nederlands elftal nog WK-kwalificatiewedstrijden spelen, verandert er weinig: zij hadden al een profcontract. Het gaat meer om de breedte van de competitie, legt Van Veenendaal uit.

Arsenal-doelvrouw Sari van Veenendaal

"De grote clubs in het Engelse vrouwenvoetbal, zoals Chelsea, Manchester City en Arsenal, hadden het al heel goed voor elkaar", vertelt de keepster. "Die investeren al veel in speelsters en faciliteiten. Het gaat vooral om de clubs die daaronder zitten."

De Engelse vrouwenteams met minder klinkende namen hebben de afgelopen tijd alles op alles gezet om hun budget rond te krijgen. En dat lijkt gelukt: de competitie is komend seizoen nagenoeg onveranderd.

Klein houden

De FA dwingt de clubs dus tot een grote geldinjectie. De vraag rijst of de KNVB in Nederland hetzelfde zou moeten doen. "Dat is een lastige", vindt Van de Donk. "Engeland is veel verder in de ontwikkeling. Natuurlijk hoop ik dat het in Nederland ook zover komt, maar ik denk dat ze het nu nog even klein moeten houden en dat eerst het niveau van de competitie omhoog moet voordat ze moeten gaan investeren in jeugdopleidingen."

Oranje-international Daniëlle van de Donk

Het verschil tussen beide landen is groot: in Nederland moet er aan clubs worden getrokken om mee te doen in de Eredivisie, in Engeland kan de FA al verregaande eisen stellen. Van Veenendaal knikt: "Ik denk dat de clubs hier inmiddels ook echt de waarde van vrouwenvoetbal inzien. En van vrouwen in de hele organisatie. Dat is nog wel een slag die in Nederland gemaakt moet worden."

De nieuwe regels voor clubs zijn onderdeel van een masterplan van de FA om het vrouwenvoetbal in Engeland snel naar een hoger plan te tittel. De afgelopen jaren is er enorm geïnvesteerd, hoewel men beseft dat het op korte termijn financieel niet terug wordt verdiend. Dat neemt de bond voor lief: ze vinden dat de ontwikkeling van vrouwenvoetbal onder hun maatschappelijke verantwoordelijkheid valt.

Standaardsalaris

Maar daarnaast verwachten ze dat er op langere termijn commercieel veel te winnen is. "De FA is daarmee zeker een voorbeeld voor andere voetbalbonden", zegt Janssen. "Ook als je kijkt naar het totaalplaatje. Engeland is er standaard bij op de grote toernooien en dat is wat wij als Nederland ook willen."

Arsenal-speelster Dominique Janssen (rechts) in duel met Ramona Bachmann van Chelsea

Die goede prestaties zijn deels te verklaren door een andere maatregel van de FA. De Engelse voetbalbond betaalt zijn internationals namelijk al jaren een standaardsalaris van rond de 25.000 pond, een kleine 30.000 euro. Daardoor konden alle speelsters van de nationale ploeg zich volledig op hun sport richten, ondanks dat sommigen van hen bijna niets van hun clubs kregen.

"Ze pompen er inderdaad heel veel geld in en dat is heel goed", zegt Van Veenendaal. Maar of de KNVB ook standaardsalarissen zou moeten gaan uitkeren, daar wil ze niet direct aan. "Wat ze hier doen heeft heel goed gewerkt, maar dat betekent niet meteen dat hetzelfde systeem in Nederland ook succesvol zou zijn."

Manchester United

Miedema, die zich het afgelopen jaar in het openbaar sterk maakte voor betere betalingen voor de Oranjevrouwen, sluit zich daarbij aan. "Ik denk niet dat wij ons kunnen vergelijken met wat de FA aan het doen is voor vrouwenvoetbal. Dat heeft natuurlijk met geld te maken: de FA is een van de rijkste bonden ter wereld."

Het Nederlands elftal dat onlangs met 7-0 won van Noord-Ierland

En, vervolgt ze: "De deal die wij onlangs hebben gesloten met de KNVB is gewoon heel goed. Daar mogen we heel blij mee zijn. Wat mij betreft was dat weer een nieuwe stap. Het kan in de toekomst alleen nog maar beter worden."

Recentelijk maakte Manchester United, een van de grootste clubs ter wereld, bekend ook een vrouwenteam te starten. Janssen is nog niet gebeld, zegt ze: "Nee, en ik heb het ook ontzettend goed naar mijn zin bij Arsenal. Ik kijk uit naar volgend jaar."

Ook Van de Donk is niet benaderd. Sterker nog, ze heeft net bijgetekend bij Arsenal. "Of tenminste, bijna. Ik weet niet of ik dat al mag zeggen. Nou ja, het mag vast wel naar buiten: ik blijf nog een jaar, tot en met het WK van 2019."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl