Les Herbiers na het bereiken van de finale
NOS VoetbalAangepast

Megacontrast in Franse bekerfinale: kapitaal PSG versus derdeklasser

Het is misschien wel een van de grootste contrasten ooit in een bekerfinale. De vergelijking met David en Goliath is zo gemaakt als het gaat om de finalisten van de Coupe de France. Om negen uur vanavond neemt derdeklasser Vendeé Les Herbiers het op tegen het ongenaakbare Paris Saint-Germain.

Maandelijks maakt het kapitaalkrachtige Paris Saint-Germain een bedrag van zo'n drie miljoen over op de bankrekening van Neymar, die voor een recordbedrag van 222 miljoen - ruim honderd keer de begroting van Herbiers - werd gehaald.

Ter illustratie: van tweederde van het maandsalaris van de Braziliaan moeten bij de club uit de Vendée 365 dagen lang alle salarissen worden betaald, eventuele aankopen worden gedaan en de rekeningen worden betaald.

Strijd tegen degradatie

Ook op sportief vlak is het contrast immens: PSG is al weken landskampioen, terwijl Les Herbiers vrijdag drie heel belangrijke punten mocht bijschrijven in de strijd tegen degradatie naar het vierde niveau.

Het contrast tussen de finalisten

PSG Les Herbiers
Aantal volgers op Twitter 6.377.943 5.217
Begroting 540 miljoen 2 miljoen
Totale marktwaarde selectie 775,5 miljoen 4,13 miljoen
Capaciteit stadion 48.000 5.000
Speler met hoogste marktwaarde Neymar (180 miljoen) Dabasse (400.000)
Aantal landstitels 7 0

Waar het voor PSG, dat zich dit seizoen had gefocust op het bereiken van de finale van de Champions League, een soort van moetje is, wordt de wedstrijd in het Stade de France voor de spelers van Les Herbiers de ervaring van hun leven.

"Het wordt een wedstrijd tussen grote talenten die tot de besten van de wereld behoren en amateurs die veel moed en teamgeest aan de dag zullen leggen", zei coach Stéphane Masala al.

"We vinden de kleedkamers hier wel erg groot. Ik vraag me af waar ik precies moet gaan staan zodat iedereen me kan horen."

Les Herbiers in het Stade de France

Les Herbiers speelt de thuiswedstrijden in het Stade Massabielle, dat plaats biedt aan 5.000 toeschouwers. Daarmee kan eenderde van de hele bevolking van Les Herbiers verwelkomd worden.

Ondergesneeuwd

Het plaatsje is al weken in de ban van de finale, maar in de rest van Frankrijk leeft de wedstrijd wat minder. "Het wordt een beetje ondergesneeuwd door bijvoorbeeld de finaleplaats van Marseille in de Europa League", zegt Jurriaan van Wessem, kenner van het Franse voetbal.

"Maar men zal juichen voor de underdog, Les Herbiers dus. Dat zou men in Nederland ook doen als Ajax tegen IJsselmeervogels speelt. Er heerst hier toch een beetje antipathie richting PSG: omdat ze altijd maar falen in Europa en de Qatari's de competitie hebben verpest."

  • AFP
    Les Herbiers kleurde al rood-zwart in aanloop naar de halve finales
  • AFP
    Les Herbiers kleurde al rood-zwart in aanloop naar de halve finales
  • AFP
    Les Herbiers kleurde al rood-zwart in aanloop naar de halve finales

Drie keer eerder slaagde een derdeklasser erin de finale van de Coupe de France te bereiken. Nimes (1996), Amiens (2001) en Quevilly (2012) mochten de beker echter niet omhoog houden. "De afloop is nu ook al bekend. Het wordt 6-0 voor PSG, tegen een team met daarin ongeveer zes semiprofs en vijf amateurs."

"Veel clubs interesseren zich in de eerste ronden niet zo in het toernooi", aldus Van Wessem. "Pas later gaat het leven. In het begin vliegen de topclubs er bij bosjes uit. Dan spelen ze op een knollenveld bij een vierdeklasser."

Derdeklasser Les Herbiers wil genieten tegen PSG en hoopt op stunt

De bookmakers lijken niet echt te geloven in een stunt van Les Herbiers. Voor iedere euro die wordt ingezet op de ploeg, krijgt de gokker vele euro's terug als Klein Duimpje de beker verovert, terwijl de uitkering slechts luttele centen bedraagt als PSG zegeviert.

Idolen

De trainer van de dorpsclub weigert zich niettemin al bij voorbaat neer te leggen bij een (ruime) nederlaag. "We moeten ervoor zorgen dat we het zo lang mogelijk volhouden", aldus Masala.

"Als we erin slagen om Paris Saint-Germain problemen te bezorgen, kunnen we winnen. Mijn jongens moeten de spelers van PSG niet zien als hun idolen of spelers die ze van televisie kennen, want dan genieten ze er minder van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl