NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse voetbaltrainers krijgen les in 'meidentaal'

Meiden die op voetbal zitten moeten tijdens de training anders aangepakt worden dan jongens. Dat stelt Suzanne Bakker van Rotterdam Sportsupport, die zich heeft gespecialiseerd in meisjesvoetbal. Binnenkort gaat ze voetbaltrainers van clubs in Rotterdam lesgeven over hoe ze meisjes beter kunnen trainen.

Volgens Bakker hebben meiden meer sturing nodig dan jongens, maar ook een andere begeleiding. "Jongens hebben vaak een iets hardere hand nodig, een schop onder de kont", zegt ze. "Meisjes vaak een iets zachtere, een aai over de bol. Jongens moet je vaak een beetje afremmen en meisjes moet je over het algemeen meer stimuleren."

Bekijk hier wat de meisjes op het veld er zelf van vinden:

Hebben meiden een andere aanpak nodig bij de voetbaltraining of niet?

Het spelletje blijft hetzelfde en ook aan de oefenstof verandert niks, maar wel de wijze waarop de meisjes worden aangesproken. Bakker: "Als trainer moet je net even wat meer interesse tonen in de speelsters: hoe gaat het met je, wat heb je gedaan? Jongens denken alleen maar: laat me met rust, laat me voetballen."

Volgens de initiatiefnemer is bij meisjes het plezier in voetbal vaak ook gekoppeld aan de sfeer in het team. "Meiden worden over het algemeen vaak vriendinnen die ook buiten voetbal met elkaar optrekken. Ze hebben in de training dan ook meer ruimte nodig om bijvoorbeeld te kunnen kletsen over het weekend."

Als ze stoer doen, doe ik gewoon stoer terug. Ik ben echt niet bang om tegen jongens te voetballen.

Shanaya

Kleedkamer

De 15-jarige Lizzy Kemp voetbalt bij Excelsior en gaat een meidenteam trainen bij de Rotterdamse club Blijdorp. Zelf heeft ze in zowel gemixte teams gespeeld, als in speciale meisjesteams. Zij ziet de noodzaak van de speciale trainingen niet zo. "Ik denk dat de trainer iemand moet zijn die meisjes begrijpt, die snapt dat vrouwen sommige problemen hebben of anders over dingen denken als mannen."

Ze denkt niet dat meiden fysiek of conditioneel anders getraind hoeven te worden. "Het verschil zit hem denk ik niet in de trainingen, want daarin ben je met hetzelfde bezig. Ik denk dat er genoeg meiden zijn die wel een harde aanpak kunnen gebruiken", zegt Kemp. "Het verschil zie je vooral daarna, in de kleedkamer. Jongens pesten elkaar een beetje, maken grapjes. Bij meisjes is het gewoon muziek aan en praten over van alles en nog wat."

Die lieve aanpak vind ik niet zo nodig, want dat vind ik zwak.

Noëmie

Op het veld zijn de meningen verdeeld. Zo heeft Shanaya geen problemen met voetballen in een team met jongens. "Als ze stoer doen, doe ik gewoon stoer terug. Ik ben echt niet bang om tegen jongens te voetballen."

Ook Noëmie voetbalt liever met jongens. "Met jongens voetbal je toch op een hoger niveau. Die lieve aanpak vind ik niet zo nodig, want dat vind ik zwak. Trainingen met jongens zijn pittiger, daar kun je meer van leren."

'Gaat niet om winnen, maar om plezier'

Marieke is het daar niet mee eens. Zij verkiest toch liever een meisjesteam boven een gemixt team. "Ik kan nu lekker voetballen zonder dat er irritante jongens bij zitten. Ik voetbal altijd met jongens op het schoolplein, maar het is ook wel eens leuk om met alleen maar meiden te voetballen. Het gaat uiteindelijk toch niet om winnen, maar om het plezier."

Yasmina vindt dat meisjes en jongens hetzelfde behandeld moeten worden. "Meisjes kletsen vaak wel meer, maar dan moet een trainer ze maar gewoon strafrondjes laten lopen, dan leren ze het misschien af. Kletsen kun je beter na de training doen, je komt om te voetballen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl