Gisteren werd in heel Spanje gedemonstreerd voor hogere pensioenen
NOS NieuwsAangepast

Spanje wil pensioenen verhogen door 'Googletax'

Spanje wil met een creatieve oplossing de bevroren pensioenen wat verhogen. Google, Amazon, Facebook en Apple moeten de nieuwe melkkoeien worden om de gaten in de begroting te stoppen.

In twee jaar tijd wil Spanje 2,1 miljard euro binnenhalen. Hierdoor kunnen de Spaanse pensioenen nu en volgend jaar enigszins omhoog. Dit jaar wil Madrid de uitkeringen met 1,6 procent verhogen. Volgend jaar komt daar nog eens 1,5 procent bij. Om die cadeautjes te kunnen betalen heeft Madrid in totaal 3,7 miljard euro nodig.

Het geld komt gedeeltelijk binnen via de Googletax die de techreuzen gaan betalen. De grote Amerikaanse techbedrijven krijgen in 2018 en 2019 extra belastingen opgelegd voor hun online-verdiensten.

Te weinig kinderen

Spanje stuurde zijn 114 pagina's tellende begrotingsplannen voor goedkeuring naar de Europese Commissie. De toegezegde stijging van de Spaanse pensioenen kwam na zware druk van de Baskisch-nationalistische partij PNV, die alleen onder voorwaarden de minderheidsregering van Mariano Rajoy in het zadel houdt.

Protesten tegen bevriezing van de Spaanse pensioenen zijn al maanden aan de gang. Los van de verhoging van de pensioenen kreeg de PNV voor elkaar dat een voorgenomen koppeling van pensioenen aan levensverwachting tot 2023 wordt uitgesteld.

Spanje heeft grote problemen om het miljoenenleger pensioengerechtigden te betalen. Er worden veel te weinig kinderen geboren om het stelsel in stand te houden, en er komen alleen maar meer ouderen bij. Door de bevolkingsdruk zullen uitkeringen de komende decennia met zo'n 30 tot 40 procent dalen.

Spanje komt altijd met dit soort verrassingen. Er is gewoon geen ruimte om de pensioenen te verhogen.

Pierre Moscovici, Europees Commissaris voor Economische Zaken

Maar vanuit Brussel klinkt inmiddels de nodige kritiek op de verhoging van de Spaanse pensioenen. Volgens Pierre Moscovici, Europees commissaris voor Economische Zaken, spaart het land veel te weinig voor zwaar weer in de toekomst. De Spaanse economie groeit dit jaar met 2,9 procent. Voor 2019 wordt een groei van 2,4 procent verwacht.

"Spanje komt altijd met dit soort verrassingen. Er is gewoon geen ruimte om de pensioenen te verhogen", zegt Moscovici.

De Europese Commissie is al langer van plan de techbedrijven extra belastingen op te leggen. Een concreet Europees voorstel voor een Googletax is er nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl