Igor Kokoskov
NOS SportAangepast

Assistent-trainer Utah Jazz zorgt voor primeur in NBA

Utah Jazz heeft het tweede duel met Houston Rockets in de kwartfinales van de play-offs van de NBA gewonnen: 108-116. Daarmee is de stand in de best-of-seven-serie gelijk. Joe Ingles was aan de kant van Utah de grote man met zeven driepunters, maar na afloop ging het vooral over Igor Kokoskov, de assistent-trainer van de Jazz.

Vlak voor de wedstrijd werd bekend dat de 46-jarige Serviër de nieuwe hoofdcoach wordt van Phoenix Suns zodra het seizoen voor Utah is afgelopen. Een primeur, want niet eerder was er in de NBA een hoofdcoach die niet in Noord-Amerika is geboren en getogen.

Kokoskov is bezig aan zijn achttiende seizoen als assistent-trainer in de NBA. Voordat hij in dienst trad bij Utah werkte hij bij vijf andere teams, waaronder van 2008 tot 2013 bij de Suns. Ook was hij bondscoach van Georgië en Slovenië, waarmee hij vorig jaar Europees kampioen werd.

"Dat was de eerste Europese titel ooit van Slovenië. Bij Kokoskovs teams staat de ontwikkeling van de speler altijd bovenaan, hij hanteert een creatieve speelstijl en heeft grote successen meegemaakt", zegt Ryan McDonough, directeur van de Suns.

Suns in slechte staat

In Phoenix neemt Kokoskov het roer over van interim-coach Jay Triano, die voor de groep stond nadat Earl Watson in november al na drie duels werd ontslagen. De Suns wonnen dit seizoen maar 21 van de 82 wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl