Aangepast

Deze jongeren vechten om de beste plek bij de Europese jeugd brassband

Het stikt deze week van de koperblazers en percussionisten in Utrecht. Muzikanten vanuit heel Europa verzamelen zich in de Domstad voor het Europees kampioenschap brassbands. Speciaal voor deze gelegenheid is een Europese jongeren-brassband samengesteld.

De deelnemers - allemaal tussen de 18 en 21 jaar - komen uit verschillende Europese landen. Ze moeten auditie doen bij dirigent Ivan Meylemans. Het is niet de vraag óf ze gaan meespelen, maar wie het beste plekje in de band krijgt.

Eén van de bandleden is Ingri Grov (18) uit Noorwegen:

Deze jongeren vechten om de beste plek bij de Europese jeugd brassband2

Ingri is één van de twee deelnemers uit Noorwegen. In totaal spelen er jongeren uit vijftien landen mee in de brassband. Dat soort bands bestaan uit vrijwel alleen maar blazers op koperen instrumenten.

Brassband-lid Cathrine Lynch (18) is verbaasd over de hoeveelheid nationaliteiten in de band. "Eerlijk gezegd dacht ik altijd dat brassbands typisch Engels waren", vertelt de Noord-Ierse percussioniste. "Maar nu weet ik dat er brassbands uit de hele wereld zijn. Al die mensen met andere nationaliteiten nemen hun eigen stijl mee. Ik denk dat we daardoor een hele vernieuwende sound kunnen produceren."

Cathrine Lynch

De laatste jaren wint de brassband ook in andere Europese landen steeds meer terrein. "We krijgen tegenwoordig ook mensen uit Italië en Litouwen", zegt de dirigent.

Ingri heeft tijdens de audities een veel betere plek gekregen dan ze wilde. Ze ging voor een tweede cornet maar heeft de rol van tweede solocornet gekregen.

Vanaf woensdag treedt ze met de brassband zes keer op in Utrecht. Als laatste volgt het galaconcert in TivoliVredenburg. Het EK voor brassbands gaat morgen in Utrecht van start en duurt nog tot en met 6 mei.

"Traditioneel leveren Engeland, Schotland en Wales de topmuzikanten", zegt dirigent Meylemans, "omdat de brassband daar echt in de cultuur zit. Ze hebben geen fanfare en nauwelijks harmonieorkesten, zoals in Nederland, waardoor de brassband niet hoeft te concurreren."

Deel artikel: