NOS NieuwsAangepast

Lintjesregen 2018 voor de liefhebber (én degene die de korte samenvatting wil)

Dit is het jaarlijkse verhaal over de lintjesregen, voor diegenen die er alles van willen weten en de mensen die denken: 'ach, doe mij de korte samenvatting maar'.

Wie koninklijke onderscheidingen weinig interesseert en slechts de namen van enkele prominenten wil weten om erover te kunnen meepraten: sla de rest van dit verhaal over en ga direct naar de laatste alinea om te weten welke BN'ers een lintje hebben gekregen.

Voor diegenen die niet genoeg kunnen krijgen van de lintjesregen, zinnen als 'Het heeft Zijne Majesteit behaagd...', de jongste én de oudste onderscheiden personen, op welke manieren mensen werden gelokt en verrast, cijfers over lintjes en meer van dit soort dingen: u wordt op uw wenken bediend, want daar gaan we...

Edwin Evers was vanochtend de eerste

De eerste Bekende Nederlander (BN'er) van wie vanochtend bekend werd dat hij waarschijnlijk een lintje kreeg, was radio 538-dj Edwin Evers. Hij werd in zijn show verrast door sidekick Jelte van der Goot. Die deed alsof hij naar Groningen was afgereisd, maar Van der Goot was stiekem naar Hardenberg gegaan, de gemeente waar Evers woont.

In de ochtendshow maakte Van der Goot bekend naast de burgemeester te staan. Hij droeg de dj op in zijn auto te stappen om naar Hardenberg te rijden. De burgemeester vond "dat Evers het uitreiken van onderscheidingen maar eens moest meemaken vanuit de zaal". Frank Dane, die Evers binnenkort opvolgt, nam de show over.

Radio-dj Edwin Evers uit uitzending gehaald

Evers haalde in het verleden onder meer geld op voor het Ronald McDonald Kinderfonds en is actief als ambassadeur van Unicef Nederland.

Decorandus Rotjoch

Wie ook een lintje kreeg, is Rotjoch. De rapper/presentator Angelo Diop is grondlegger van 101Barz, dat uitgroeide tot het hiphopplatform van Nederland. Hij is nu niet alleen Rotjoch, maar ook decorandus, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijdrage aan de Nederlandse samenleving.

Hij coacht en begeleidt jong hiphoptalent en steunt jongeren die het moeilijk hebben. Diop kreeg vanochtend op het stadhuis in Diemen zijn lintje.

180'ers, de oudste

Het heeft koning Willem-Alexander ook behaagd om darter Michael van Gerwen een lintje te geven. De tweevoudig wereldkampioen darten is de laatste seizoenen de beste ter wereld. Hij moet nog even wachten op zijn onderscheiding, want Van Gerwen zit in het buitenland, waarschijnlijk om 180'ers te gooien.

De heer M.T.J.T. van Gerwen uit Vijmen is met zijn 29 jaar overigens ook de jongste dit jaar. Wat natuurlijk meteen de vraag oproept: Wie is dan de oudste?

André du Pon (105) geridderd in Vlaardingen

Dat is met 105 jaar André du Pon, geen BN'er, maar iemand die zijn sporen met vrijwilligerswerk heeft verdiend in Vlaardingen en omgeving.

Had die nog geen lintje dan?

Wie dit jaar ook een lintje krijgt en van wie de ouderen onder ons waarschijnlijk dachten: 'Had die nog geen lintje dan?', is acteur John Leddy. Hij speelde onder meer in Swiebertje, Soldaat van Oranje, Dagboek van een herdershond en natuurlijk de rol van Koos Dobbelsteen in Zeg 'ns Aaa. Hij is ook actief als vrijwilliger in Heusden, waar hij woont.

John Leddy en zijn vrouw in 2015 in het Concertgebouw

Ook Leddy is vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg thuis het lintje overhandigd door de burgemeester.

Eén tegen 100

En dan zijn we aanbeland bij een bekende vrouw die een lintje krijgt. Presentatrice Caroline Tensen is vanaf nu ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De laatste jaren vooral bekend van het Postcode Loterij-programma Eén tegen 100, maar ook daarvoor al jaren actief voor onder meer RTL4.

Ze is sinds 2000 ambassadeur en vrijwilliger bij Orange Babies, een organisatie die zich inzet voor zwangere vrouwen met het hiv-virus. Ze kreeg haar lintje in Amsterdam in de Nieuwe Kerk.

Lintje voor presentatrice Caroline Tensen

Ook zangeres, cabaretière en actrice Jenny Arean werd onderscheiden wegens haar verdiensten. Zij is onder meer bekend van het lied Vluchten kan niet meer. Zij is, net als striptekenaar Eric Heuvel, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ook oud-politici Tanja Jadnanansing (PvdA) en Laetitia Griffith (VVD) zijn geridderd, in de Orde van Oranje-Nassau.

NOS-ridder

In Utrecht kreeg NOS-verslaggever Jeroen Wielaert van burgemeester Van Zanen een lintje. Hij werkt al jaren bij de radio, maakt radiodocumentaires en schreef achttien boeken. Hij lobbyde jaren voor de komst van de Tour de France naar Utrecht, wat geschiedde in 2015.

Jeroen Wielaert krijgt een lintje van burgemeester Van Zanen

De beloofde korte versie

2908 lintjes uitgereikt, overwegend mannen. Oudste: de 105-jarige André du Pon uit Vlaardingen, jongste: darter Michael van Gerwen. BN'ers naast Van Gerwen, onder anderen radio-dj Edwin Evers, acteur John Leddy, rapper Rotjoch, presentatrice Caroline Tensen, zangeres Jenny Arean, striptekenaar Eric heuvel en oud-politici Tanja Jadnanansing en Laetitia Griffith. Veel plezier met Koningsnacht en -dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl