Belgische media: 'Reus van Nijvel' toch niet ontmaskerd
De ex-rijkswachter die twee jaar geleden bekende dat hij 'de Reus' uit de Bende van Nijvel was, blijkt dat toch niet te zijn. De omroep VRT en krant Het Laatste Nieuws melden dat op basis van bronnen binnen het team dat onderzoek doet naar de groep criminelen die in begin jaren 80 bij overvallen 28 mensen doodde in België.
"Eigenlijk weten voor inmiddels voor 99 procent zeker dat hij het niet was, maar aan een dode man kun je uiteraard niets meer vragen", aldus een van de bronnen.
In 2015 bekende Christiaan B. op zijn sterfbed tegenover zijn broer dat hij 'de Reus' was. Zijn verklaring werd ondersteund door het gegeven dat hij tijdens overvallen van de bende met verlof was. De bloedigste aanslag van de Bende van Nijvel was een overval op een filiaal van supermarktketen Delhaize in november 1985. Daarbij kwamen acht mensen om het leven.
Familie twijfelt aan onderzoek
De familie van Chris B. reageert bij VRT met "woede en verontwaardiging" op het nieuws dat B. mogelijk toch niet betrokken was bij de Bende van Nijvel. Zij zijn ervan overtuigd dat hij dat wel was. "Hij was geen fantast", zegt de advocaat van de familie. De familie heeft geen vertrouwen meer in het onderzoek en heeft daarom zelf een horloge van B. laten onderzoeken op dna. De staal wordt overhandigd aan de rechercheurs, "zodat er toch meer duidelijkheid komt. Ze willen dat de waarheid aan het licht komt", aldus de advocaat.
"Vastklampen aan alle sprankjes hoop"
Eind vorig jaar kregen media lucht van de bekentenis van B. en dat veroorzaakte opwinding in België. Al ruim dertig jaar tasten justitie en politie in het duister als het gaat om de leden van de Bende van Nijvel, die hoogstwaarschijnlijk bestond uit een vaste kern van drie personen, van wie 'de Reus' er een was.
Volgens Bert van Slooten, NOS-correspondent in Brussel, maakt de Bende van Nijvel nog altijd veel los in België. "Op zo'n dag als vandaag regent het berichten", zegt hij op NPO Radio 1. "Mensen hoopten dat na die bekentenis in ieder geval duidelijk zou worden wie het allemaal waren. Die hoop is nu weer de kop ingedrukt. Maar met dat dna is er toch weer een sprankje hoop. Daar klampt iedereen zich dan weer aan vast."
Met het dna is er toch weer een sprankje hoop. Daar klampt iedereen zich aan vast.
Chris B. werd in 1999 al eens genoemd in de zaak. Zijn relaas vanaf zijn sterfbed leidde tot een nieuwe impuls in het onderzoek naar de bende. De politie breidde het aantal rechercheurs dat zich bezighield met de bende uit van drie naar 26, die dus concludeerden dat B. zo goed als zeker toch niet 'de Reus' was. "We hebben nog amper concrete elementen gevonden", aldus de politiebron.