Tennis kampt met groot integriteitsprobleem
Het proftennis kampt met een ernstig integriteitsprobleem, met name op de lagere niveaus. De problemen worden veroorzaakt door een sterke toename van gokken op internet.
Dat concludeert een commissie die twee jaar lang onderzoek deed naar matchfixing. Daar was 20 miljoen dollar (zo'n 16 miljoen euro) mee gemoeid. Er werd onder meer gesproken met tweehonderd spelers van allerlei niveaus en 3200 mensen namen deel aan een anonieme enquête.
Aanleiding voor het onderzoek waren de publicaties in 2016 van de omroep BBC en BuzzFeed News. Zij meldden destijds dat zestien spelers uit de top-50 van de wereldranglijst door de Tennis Integrity Unit (dat onderzoek doet naar gokgerelateerde corruptie binnen de sport) waren ondervraagd over het bewust verliezen van wedstrijden.
Tsunami aan probleemwedstrijden
Volgens de onderzoekscommissie is er vooral bij kleinere proftoernooien - de zogenaamde futures en ITF-toernooien - een 'tsunami' aan gemanipuleerde partijen.
Op die niveaus zouden de verlokkingen het grootst zijn (zo zijn er bijvoorbeeld weinig camera's die de partijen vastleggen) en het prijzengeld te laag ten opzichte van de kosten die de tennissers moeten maken om aan de toernooien mee te kunnen doen.
Met name de mogelijkheid om live de scores van de partijen in de gaten te houden via internet zou het gokken in de hand werken. De commissie wil dat bemoeilijken door de scores niet meer onmiddellijk te delen.
Daarnaast is er het advies om toernooien niet meer te laten sponsoren door gokbedrijven.
Reorganisatie TIU
Een andere aanbeveling is de reorganisatie van de Tennis Integrity Unit (TIU). Die moet transparanter gaan werken en meer mensen met kennis van zaken in dienst nemen. Op dit moment zijn het vooral voormalig politiemedewerkers die er werken, maar het is noodzakelijk dat er meer specialisten op het gebied van tennis en matchfixing komen.
De ATP (mannentennis), de WTA (vrouwentennis), de grandslamtoernooien en de ITF (de tennisfederatie) hadden eerder al gezegd alle aanbevelingen uit het rapport over te nemen. Nu het rapport is verschenen, hebben ze laten weten er direct mee aan de slag te gaan.