NOS NieuwsAangepast

'De lente knalt er momenteel uit, echt fantastisch'

Wie wil genieten van in bloei staande bomen en planten moet snel zijn. Want door de hoge temperaturen knalt de lente er momenteel uit, zegt Arnold van Vliet, bioloog aan de universiteit van Wageningen in het NOS Radio 1 Journaal. "Beuken, eiken, elzen, berken en lindes. Alles komt in blad."

Van Vliet zelf geniet enorm deze dagen. "Je ziet het heel mooi op onze website Grow App Today. Daar maken mensen timelapse-video's van de groei van hun eigen planten en bomen in hun tuin", zegt hij. "Daar zie je bijvoorbeeld heel mooi dat de sierkersen massaal in bloei komen, maar ook dat de bloei supersnel gaat. Dus we kunnen maar heel kort van die massieve bloei genieten. Vorig jaar ging het geleidelijker."

Timelapse: de lentebloei

De vlinders komen nu ook al massaal tevoorschijn. "Dat is echt genieten. Ik zag gisteren de eerste oranjetipjes en ook zijn er al bonte zandoogjes doorgegeven op de natuurkalender."

Voor de vlinders is het wel doorwerken, zegt Van Vliet. "Ze moeten opschieten, want de bloemen zijn er maar een korte tijd en de planten groeien heel snel, dus die rupsen moeten ook gaan groeien. Op zich zijn ze daar wel op ingesteld, maar het is wel doorwerken."

Inhaalslag

De natuur maakt door het zomerse weer nu een inhaalslag, want de natuur ligt momenteel zo'n tien dagen achter op schema. "Dit is wel een extreem jaar. We hadden van oktober tot en met januari heel hoge temperaturen. We lagen toen soms ook meer dan een maand voor op schema."

Door de kou in februari en maart veranderde dat, zegt Van Vliet. "Maar met de hoge temperaturen de komende dagen gaan we waarschijnlijk de achterstand die we hebben opgelopen weer inhalen."

Stralend zonnig weer

Vandaag en morgen is het zomers warm. "Het wordt stralend zonnig weer", zegt Michiel Severin van Weerplaza. "De zon schijnt vandaag van zonsopkomst tot zonsondergang volop."

De verwachte maximumtemperaturen

De verwachte maximumtemperaturen
woensdag: 15 tot 26 graden
donderdag: 15 tot 28 graden
vrijdag: 13 tot 28 graden
zaterdag: 10 tot 22 graden

De weerman verwacht vandaag de eerste zomers dag. "Dat betekent temperaturen van boven de 25 graden. Dat geldt voor zo goed als het hele land, want ook bij zee wordt het gewoon warm, al kan vanmiddag op de stranden wel een zeewindje opsteken. En dan merk je dat het nog april is, want dan wordt het meteen koud."

Voor zwemmen in open water is het nog te koud, waarschuwt Severin. "De zee is een graad of 8 à 9, de temperaturen van de binnenwateren zijn iets hoger, maar zwemmen moet je niet doen. Dat is niet verstandig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl